Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БОРИСОВ, ЛЪЖЕШ ЗА АЗЕРСКИЯ ГАЗ! Зад лъжите му се крие афера за над 300 милиона долара годишно!

Image may contain: one or more people, mountain, text and outdoor
Facebook

**** Зад лъжите му се крие афера за над 300 милиона долара годишно! За сметка на България! Сочат се 30% комисион за националните аферисти-предатели
.
От края на миналата година Бойко Борисов непрекъснато се хвали как благодарение на неговото мъдро ръководство газ от Азербайджан ще влиза в България по ТАП – Трансандриатическия газопровод.
.
От Нова година още по-усилено се хвали, вкл. отиде и на „на място”, на пункта Кулата – Сидирокастро, че такъв газ вече влиза у нас. Преди 12 часа пак се похвали как у нас, в България от седмица насам влиза този станал вече прословут 1 милиард кубически метра газ, с които диверсифицираме (разнообразяване) доставките и се откъсваме от руската зависимост.
.
Премиерът Бойко Борисов лъже!
.
Пред вас са диаграми и таблици за действителния износ и внос на газ през този единствен наш пункт с Гърция. Те са взети от платформата на Европейската мрежа на газопреносните системни оператори (ENTSOG), в която членува и България. Според правилата и заради изискванията на прозрачност в нея в оперативен режим задължително се отчитат преминаващите количества газ по всички газопроводи, входно-изходни техни точки, интерконектори и т.в. _____________________________________
На тези диаграми и таблици ясно се вижда:
*** газ върви от България за Гърция. (бел.: руски газ, България го транпортира) И никаква, повтарям, никаква, каквато и да е газ, камо ли пък азербейджанска газ не тече от Гърция за България.
*** газ от Гърция за България не тече. Не тече нито днес, нито вчера, нито завчера, нито по-онзи ден, нито от началото на годината. И няма да тече и утре, и други ден, и по-други ден и т.н.
_________________________________
Тече една гола виртуална „търговия”А защо „търговия”е в кавички?
Защото е много и и многомилионна афера!
.
Каква е аферата?
Ние сме закупили милиард кубика от Азербайджан, те пристигат в Гърция по

газопроводите. Но не влизат в България. Няма как да влязат – тръбата е една и съща и по нея не може газът да се движи един срещу друг – азерския от Гърция към нас срещу руския от България към Гърция.
Затова Гърция си задържа азерския милиард за себе си, а България си задържа от руския газ също милиард кубика. Така сметките са уж изравнени.
Да, ама не са. Защото покрай уж простата на първи поглед операция се губят много и много, и много, много милиони
Защото в родната отчетност газът се води кой знае защо като постъпил и съответно се осчетоводява и плаща такса транзит (немалко милиони), която обаче не е дължима на Гърция .
.
Колко? Това е свръхсекретна информация. До такава степен е суперсекретна, че по непонятни за мен причини прозрачността се губи дори и в ЕС. Например в редовните отчети и доклади дори на Европейската Агенцияа за сътрудничество между регулаторите на енергия България и данни за България не фигурират. Най-вероятно защото нашата ДКЕВР не ги предоставя. Но иначе тарифите се знаят – между 5 и 10 евро на всеки 100 км за всеки 1000 кубически метра газ (използвам тази неофициална мярка, а не количеството енергия, за да е по-понятно на читателите). Т.е. наистина става дума за едни плащани и потъващи в разни чекмеджета огромни суми.
.
Възниква и вторият въпрос в тази афера. България потребява годишно около 2.5 милиарда кубически метра газ, Тези милиарди ни се доставят от Русия. Обаче под натиска на САЩ закупихме и 1 млрд. азерски газ!
.
Не го получаваме, но за сметка на това у нас остава вместо него транзитираната руска газ, която трябваше да отиде в Гърция (случайно или не, договорът на Газпром предвижда точно 1 млрд. кубометра доставки на руски газ за Гърция). Какво става с този милиард, дето уж трябва да е наш, понеже така или иначе сме го платили, макар че после сме направили бартер с Гърция: на ви нашият милиард газ от Азербайджан, а ние ще си оставим тук, в България милиарда руски газ за вас?
.
Ние не можем да го използваме – просто няма къде, липсва такова потребление. В отчетността никъде не открих никакви данни за съдбата на този руски газ, закупен от Гърция, но сменен на бартерна основа от тях с азербайджански, който тече през тяхната територия. Газът остава у нас, обаче той вече е възвърнал след бартера предишната си собственост – руската. Русия не ни го продава, понеже няма какво да го правим, ако го закупим – липса такова потребление. Затова Русия си го изнася. Не в посока на юг, към Гърция, а в посока северозапад – към Сърбия. По онази прословута тръба, наречена Балкански поток, който всъщност е Турски, а на практика си е чист руски и за чието строителство България се бръкна с 3 милиарда.
.
1 милиард кубометра в годишен аспект при цената, която плаща Сърбия (155 долара) правят 155 милиона долара!
.
Които са платени от Гърция, разменени от България на бартер с нея, с което България фактически ги плаща вместо гърците и се изнасят за Сърбия като руски газ и съответно Русия печели поне 325 милиона долара – един път от Сърбия, която плаща този милиард кубометра, и втори път от България, която също го плаща, и то на по-висока цена – не 155 долара, а над 170 долара.
.
Това е аферата. Руско-българска. По веригата задно с таксите за трансфер сметката вече посочи 350 милиона долара. Кой си мисли, че родният и националният интерес, огромната загуба за България и тази кражба вървят без комисион, е пълен глупак. Защото тази афера не беше възможна без българското ръководство – то е шперц за нея.
.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
В резюме:
1. Въпреки лъжите на премиера нямаме никакво разнообразие в доставките и си оставаме напълно зависими енергийно от Русия.
2. Въпреки лъжите на премиера азерски газ не влиза в България.
3. В триетапната операция на бартери и пренасочвания за България се губят към едни 190 милиона долара, платени от нея срещу въздух, само въздух по тръбите.
4. Русия печели тази сума.
5. Въпросът е какъв е комисионът за родните аферисти?
По принцип е 50:50, но като отчета дълбоките кремълски зависимости на родния управляващ елит, редуцирам размера до 30% от стойността на подареното.

Григор Лилов

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: БОРИСОВ, ЛЪЖЕШ ЗА АЗЕРСКИЯ ГАЗ! – Свободно слово (svobodnoslovo.eu)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!