Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Напук на властта: Калоферци са в Тунджа, хванати на мъжко хоро

Напук на властта: Калоферци са в Тунджа, хванати на мъжко хоро - ВИДЕО

Въпреки усилията на полицията да предотврати ритуала, традиционното мъжко хоро в Калофер влезе в ледените води на река Тунджа тази сутрин, предаде БГНЕС. Противоепидемичните мерки налагат промени в дългогодишната традиция в града на Ботев и затова по план калоферци трябваше се разделят на по-малки групи и да играят във водата “Залюбила е Василка двама”. Единствената разлика обаче от миналогодишния ритуал е включването за първи път на жена в хорото.

Призивът е хората, които всяка година идват да наблюдават смелчаците, да си останат по-домовете, а ритуалът да бъде извършен само от местните. Въпреки това на място е пристигнала група от Гоце Делчев, съобщи Нова тв.

За първи път в ритуала се включва жена

Както всяка година и тази кметът на града Румен Стоянов прие в дома си за загрявка мъже от града, които ще нагазят в реката на сутринта. Групта тази година е осезаемо по-малка, предаде БГНЕС.

През целия ден днес в страната ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Традицията в Калофер е спазена, мерките - не

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Кръстът е хвърлен...

... и секунди по-късно изваден и даден на най-малкия участник

В София спасяването на кръста ще бъде от 13:00 часа в парк „Езерото” в квартал „Дружба”. Записването на желаещите да участват в надпреварата за изваждане на кръста от водите на езерото започва час по-рано. Куражлиите трябва да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност.

В Ямбол в 8:00 часа ще започне празничната литургия в православен храм „Св. Николай Чудотворец“.

Тържественият водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена ще бъде извършен в Авиобаза „Безмер“ в 10:00 часа при закрити врати.

Богоявленски ритуал – хвърляне и изваждане на Светия кръст от водите на река Тунджа, ще се осъществи до градинския мост на Минералната баня в 11:30 часа 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Напук на властта: Калоферци са в Тунджа, хванати на мъжко хоро - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!