Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Избягал журналист разказва за злоупотреби и корупция в Китай

Чию Мингуей (Qiu Mingwei)

Чию Мингуей (Qiu Mingwei), бивш журналист от официалния китайски вестник, People's Daily, на летището в Индонезия, където пристига, за да потърси политическо убежище. (Wu Xue'er/Epoch Times)

Lin Yi, Epoch Times

"Знаете ли коя песен трябва да слушаме всеки ден? 'Няма да има нов Китай без комунистическата партия' – аз слушам тази песен от началното училище насам…", споделя  Чию Мингуей (QiuMingwei), напуснал наскоро Китай бивш журналист от официалния китайски вестник, People'sDaily, според когото разочарованите членове на ККП стават все повече и напускат организацията, обявявайки своето решение онлайн, дори използвайки вече истинските си имена.  

Чию Мингуей, 34-годишен, е бил зам. директор на уебсайта People's Forum, субсидиран от People's Daily – всекидневникът-уста на Китайската комунистическа партия (ККП).  

През м. юни той отишъл в Хонгконг, за да участва в конференция на Международната федерация на журналистите. По време на своя престой той е бил фотографиран да участва в парада на 1-и юли –  годишно събитие в Хонконг в подкрепа на демокрацията и човешките права. Но наскоро след неговото завръщане в Китай му се наложило да тръгне обратно за Хонконг (на 30-и юли), за да избегне политическо преследване заради своето участие в парада. В момента той търси политическо убежище в Индонезия.

По време на пресконференция в Хонконг на 23-и август, той обяви публично своето отказване от ККП, присъединявайки се към редицата служители на комунистическата партия, работещи в отдели за пропаганда или органи за сигурност на Китай. Предишни случаи включват служители като Чен Йонглин (Chen Yonglin), бивш дипломат; Hao Фенгджун (Hao Fengjun), бивш член на Управление 610, създадено специално за да осъществява преследването на медитативната практика Фалун Гонг; Хан Гуангшен (Han Guangsheng), бивш директор на Управление за държавна сигурност; и Ли Фенгджи (Li Fengzhi), бивш китайски разузнавач.

Чию сподели, че това, което той нарича „дълго и неспирно промиване на мозъка” на персонала на People'sDaily, е направило много от тях недоволни.

"Знаете ли коя песен трябва да слушаме всеки ден?, запита той риторично - 'Няма да има нов Китай без комунистическата партия' - Аз слушам тази песен от началното училище насам. До гуша ми е дошла!", каза той.

Неговият пост в ежедневника му дава възможност да узнава повече нещо от обикновения китайски гражданин, когато стане дума за различните политически кампании на режима – особено за такива като преследването на духовната практика Фалун Гонг, което започва през 1999 г., след като нейната популярност задминава тази на ККП.

"Повечето от хората, които познавам, симпатизират на Фалун Гонг за това, на което са подложени, защото всички знаем, че името на Фалун Гонг бе опетнено - каза той. - Колкото по-сурово ККП преследва Фалун Гонг, толкова по-силно хората ненавиждат партията и искат да я напуснат. ККП винаги лъже. Много хора не дръзват да кажат това публично в Китай, но можем да използваме Интернет, за да изпращаме нашия глас и да се откажем от нея", каза Чию.  

За Управление 610 той каза, например, че това е "напълно независимо тяло, което получава огромно финансиране и специално внимание….То не трябва да предприема никакви стъпки, за да получава финансиране, разбирате ли? То е с най-висок приоритет. Така, както властите финансират People's Daily, който е напълно освободен от данък".

Чию сподели, че е станал свидетел на случай, при който практикуваща Фалун Гонг е паднала в градската река и се е удавила, когато е била гонена от полицията. Той каза също така, че е видял полицията да подкупва свидетели и да следи Фалун Гонг практикуващи.

Освен това полицията преувеличавала броя на конфискуваните от нея книги на Фалун Гонг, за да попълни спуснатата им квота за арести, която е част от техния годишен рапорт, твърди Чию, както и че след като бъдат арестувани, практикуващите Фалун Гонг биват изпратени в трудови лагери или затвори, където ги подлагат на мъчения.  

"Вие ще загубите работата си, дори и ще изложите живота си на опасност в континентален Китай, ако публично заявите, че се отказвате от ККП. А ако работите за People's Daily ще сте в още по-лоша ситуация, защото властите веднага ще решат, че сте изиграли някаква роля в подбиване авторитета на комунистическия режим пред обществото", каза той.

1-и октомври тази година отбелязва 60-ата годишнина, откакто ККП е на власт в Китай. С наближаването на тази дата режимът увеличава своето потискане на дисиденти, включително религиозни последователи, жалбоподаватели, адвокати и активисти за граждански права.

По този повод Чию спомена за циркулиран вътрешно документ, който инструктира според него следното:

"Китай трябва да бъде почистен преди Националния ден. Жалбоподавателите трябва да бъдат поставени под контрол. Активистите на демократични движения трябва да бъдат  поставени под наблюдение, за да се гарантира сигурността на Националния ден. Финансирането на тези операции е напълно осигурено и тези инструкции са дадени за циркулиране повсеместно из цялата организация".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!