Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Семейството на Ребия Кадир преследвано

Членове на семейството на лидера на уйгурите, Ребия Кадир, които все още живеят в град Урумчи, са подложени на преследване. Според Американската асоциация на уйгурите, семейството на Кадир е съобщило, че правителствени служители са ги уведомили за намерения да се съборят търговските центрове Кадир и Акида, заедно с трето по-малко здание – всичките собственост на семейство Кадир.

Официално обяснение за тези намерения не е дадено, но Ребия Кадир ги е нарекла "акт на отмъщение". Кадир е открит критик на отношението на Китайската комунистическа партия към народа на уйгурите.

Над 30 души от членовете на семейство Кадир живеят в търговския център Акида, над ресторант, където изкарват прехраната си като собственици. Но тези членове на семейство Кадир не са единствените, които разчитат на търговския център, сподели Ребия Кадир в интервю с нас, където тя каза следното:

[Ребия Кадир, изгнаник и лидер на уйгурите (гласът е на преводач)]:

"Всъщност уйгурите, които преживяват от търговския център, са около 2000 души. Този търговски център е последната надежда за прехрана на уйгурското население там."

Кадир съобщи и за плана на китайските власти да разрушат всичките три здания дo края на м. септември.

[Ребия Кадир, изгнаник и лидер на уйгурите (гласът е на преводач)]:

"Надявам се те да не ги разрушат или да причинят нещо на семейството ми. Ако действително ги разрушат, това ще предизвика ново недоволство към властта. Аз се надявам да получа колкото се може по-широка подкрепа, за да се спре разрушаването на моите търговски центрове."

якога успешна бизнесдама в Китай, Ребия Кадир сега живее във Вашингтон. Китайските власти я обвиняват официално в предизвикване на последните вълнения между уйгурите и китайците-хан в района на Шинджиянг - обвинения, които тя отрича.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!