Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шеф на CCTV уволнен заради членове на Политбюро

Агенция Шинхуа съобщи, че Централният комитет на партията е решил да свали от поста Джао Хуайонг, директор на ССTV - Централната китайска телевизия - като на негово място постави Джиао Ли, който в момента е заместник министър на Централния отдел за пропаганда.

Според пекински източник една от причините за подмяната на 61-годишния Джао е неговата близка до пенсиониране възраст. Но според други причината е по-скоро свързана с икономическите загуби от 5 милиарда юана от пожара до новата сграда на телевизията, за което Джао е в процес на разследване от Централната дисциплинарна комисия.

Наскоро в Хонконг бе публикувана книгата на Ли Чунгуанг, разкриваща детайли около няколко скандала в китайската телевизия. В книгата, озаглавена "Бедствията в CCTV", се говори и за скорошния пожар до телевизията, станал по време на Фестивала на фенерите миналия февруари. Официалното разследване показало, че пожарът е бил причинен от човек на персонала на телевизията, започнал фойерверките, предизвикали пожара.

Авторът на книгата, Ли Чунгуанг, каза, че разследването е срещнало съпротивление, въпреки факта, че премиерът Уен Джиабао е свикал извънредно събрание на Държавния съвет, за да нареди да се започне разследване относно пожара.

Част от причините за съпротивлението е, че едно такова разследване може да въвлече високопоставени комунистически лидери. Ли спомена, че Управлението за обществена сигурност не е одобрило фойерверките, но че специално разрешение за това е дал член на Политбюро на комунистическата партия. Смята се, че сваленият от поста директор се опитва да забави разследването, за да омаловажи връзката между високопоставените служители и пожара. 

Според вътрешен източник от CCTV повторното разследване на пожара ще се води не от Градското управление или Градската инспекция на Пекин, които досега са прикривали Джао, а от осем министерства с представители в телевизията.

След като бившият директор на Строителното управление на CCTV, Уей Шу, бе задържан от пекинската полиция във връзка с пожара, наяве излязоха много проблеми, свързани с търговете за нови строителни проекти на CCTV. Насърчаван от примера на Джао, Шу отклонява към свои приятели, близки и роднини стотици милиони юани от строителните проекти на телевизията.

Въпросът за отклонените от телевизията пари бива дори обсъден по време на тазгодишния партиен конгрес на народните представители в Пекин, на който се настоява да бъдат подведени под отговорност виновниците за загубените стотици милиони юани от CCTV. Също така наскоро професор Шиа Йелиянг от Университета на Пекин публикува отворено писмо, в което призова за пожара да бъде потърсена отговорност на министъра на Централния отдел за пропаганда към CCTV.

За случая с пожара китайските нетизени споделят в Интернет: "Джао, престани да мамиш хората! Как може един дребен директор на офис да има власт да реши и хвърли милиони юани за фойерверки?", "Той трябва да има много стабилен гръб!", "CCTV трябва да направи сериозно прочистване."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!