Следвайте "Буднаера" в Телеграм

6-годишна първокласничка мечтае да стане корумпиран служител

Когато порасна…

Когато порасна… Дали най-доброто бъдеще за тази първокласничка е да стане корумпиран държавен служител? (Mike Clarke/AFP/Getty Images)

Luo Ya, Epoch Times

Кратко видео, публикувано на китайския новинарски уебсайт, NanDu.Net, и показващо 6-годишно момиченце от град Гуанджоу (Guangzhou), се превърна в обект на внимание в Китай. Запитана каква иска да стане когато порасне, първокласничката отговаря гордо, че мечтае да стане „корумпиран служител, защото те имат много собственост”.

До 3-и септември видеото е било гледано от 14 000 души, но след това е било блокирано и впоследствие свалено от уебсайта. NanDu.Net е дал възможност на посетители да кажат какво мислят за видеото и според мнозинството от тях то „отразява акуратно действителността в китайското общество”.

„Това 6-годишно момиче може да прозре същността на нашето общество”, каза адвокат Лиу Шируай от Гуанджоу, в интервю за TheEpochTimes. „Аз се възхитих много на нейната визия. Тя улучва право в целта. Но за съжаление това показва и доколко отровено е следващото ни поколение. Тези детски души са водени в грешна посока; това е ужасно”.  

Анонимен нетизен от Гуанджоу не смята, че този видео материал е нещо необичайно за Китай днес. Според него най-вероятно родителите на момичето са показали завист към китайски корумпирани служители.

„Сега съществува популярен израз: 'Да си корумпиран служител се равнява на печалба от лотарията'. Ако си китайски правителствен служител, можеш да имаш всичко, което поискаш. Твоите привилегии нямат граници”, смята този нетизен.  

Той отбелязва също така, че повечето служители няма нужда дори да виждат пари. Вместо това, те просто приемат къщи или коли, което е още по-лесно.  

„Обикновените хора могат да толерират тези корумпирани служители днес много повече, отколкото преди. Сега ако споменете за това, с колко е бил подкупен един служител, никой няма изобщо да се шокира. Този вид неща са станали нещо нормално”, обясни той.

„Корупцията в Китай….всеки знае за нея, но никой не я коментира”, казва друг нетизен. „Това дете е изключително. То е толкова малко и вече разбира ситуацията”.

„Та не е ли такова положението в страната ни? Всеки мрази и кълне тези корумпирани служители, но всички искат да са като тях”, отбелязва друг посетител на уебсайта.

„Това е толкова тъжно! Нашата нравственост е паднала така ниско и обществото ни е на границата на срива. Просто вижте колко сериозно е засегнато умственото здраве на нашите деца!”, коментира видеото друг зрител.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!