Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПОГРОМ! ГЕРБ обрече на фалит стотици фермери, пачките от джипката потънаха в обръчите на хунтата

Милиардите, които правителството на ГЕРБ взе назаем, а Бойко Борисов буквално мяташе от прозореца на джипката, за да си купи народната любов и да спаси кожата, няма да достигнат до наистина нуждаещите се -животновъдите, които не са в обръчите от фирми на управляващата хунта, научи Narod.bg.

Законодателно – административна каша е оставила неясен брой животновъди без субсидии при първото плащане на директните субсидии през декември.

Казусът, който според фермери засяга много кандидати, е свързан със законова промяна в регистрационен режим в животновъдството от началото на годината и който не е заложен като изискване в наредбата, уреждаща правилата за кандидатстване за въпросното подпомагане, показа разследване на „Капитал”.

Проблемът е, че крайният срок за регистрация по новия ред изтича през февруари догодина, тоест все още тези, които не са извървели процедурата, не са в нарушение. Но някъде по държавната ос земеделско министерство – фонд „Земеделие“ – Агенция по храните е решено, че субсидията няма да достигне до всички, и то с абсурдно изискване.

Какво ще се случи с тези кандидати оттук нататък не е ясно – фермерските субсидии могат да се плащат до юни, но няма отговор на въпроса дали тези, които успеят с регистрацията до изтичането на законовия срок, все пак ще получат такива.

А липсата на предварителна категорична информация, че изискването за регистрация е задължително условие за получаване на субсидия и въобще обяснение по случая доведе до всякакви теории, включително и съмнения сред някои животновъди, че се

цели свиване на броя на получателите на подпомагане, което при фиксирана обща сума от над 100 млн. лв. би увеличило единичните плащания за останалите.

Нова година – нов закон

В началото на годината парламентът за пореден път промени правилата за регистрация на животновъдните обекти в закона за ветеринарномедицинската дейност – казус, който се влачи буквално от влизането на България в ЕС, когато стана ясно, че много от българските ферми въобще не отговарят на евроизискванията.

Впоследствие бяха направени нови корекции, свързани с отпадането на някои „строителни“ изисквания към тези ферми, а в крайна сметка през лятото бе даден и срок всички животновъдни обекти да бъдат регистрирани в агенцията по храните за период от половин година, който изтича през февруари 2021 г.

Приемането на новите правила обаче съвпадна с кампанията, при която земеделските стопани кандидатстват за директни плащания от ЕС и националния бюджет, която протича в периода март- май всяка година.

А в наредбата, в която са описани условията за получаване на пари от т.нар. обвързана подкрепа за животновъдството – ключовата помощ за сектора, по която годишно кандидатстват над 20 хил. стопанства, не е заложено изискване за регистрация на животновъдния обект по тези правила за разлика, например, от някои схеми за подпомагане по програмата за селските райони.

Така според наредбата кандидатстването за обвързана подкрепа става както в предходните години – на база регистрираните в агенцията по храните отглеждани животни в стопанството и покриването на различни други изисквания.

Аванс за някои

В началото на декември фонд „Земеделие“ започва авансово изплащане на земеделските субсидии, животновъдите получават над 117 млн. лв. обвързано подпомагане по различните схеми за кандидатстване, а някои фермери се оказват изненадани. „Капитал“ потвърди поне четири случая, в които на стопани от този сектор не са изплатени субсидиите заради липса на регистрация на животновъден обект според последните правила в закона за ветеринарната дейност (чл. 137 от закона).

В единия от случаите кандидатът е собственик на две различни ферми – една, за който е завършена регистрация по новите правила през есента, и друга, за която все още такава няма, но не е изплатено подпомагането за животните и в двата обекта. Според обяснението, което „Капитал“ получи от фонд „Земеделие“ – заради изискване в наредбата за кандидатстване за субсидии, според допълнителните разпоредби от която „стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин“.

Всички кандидати твърдят, че при подаването на документи за субсидии не е имало информация, че липсата на новата регистрация ще е условие за неполучаване на парите, още повече че срокът за това изтича през февруари следващата година, тоест след периода на плащането, и при условие, че де факто все още нито един нерегистриран фермер не е в нарушение на закона.

В официални отговори от фонд „Земеделие“ съобщиха, че подпомагат само „животни, отглеждани в регистрирани животновъдни обекти“, но не посочиха къде е заложено такова изискване.

Например в наредбата за кандидатстването за директни плащания, която, видно от сайта на институцията, е променяна последно на 28 февруари тази година, няма условие за регистрация на животновъден обект по новия ред, а само за регистрация на животните в стопанството по друг член от закона за ветеринарната дейност. Такъв е бил начинът за получаване на парите и в предходните години.

Все пак от фонда посочват, че за всички стопанства е излизало съобщение в информационната система за администриране и контрол (ИСАК), през която се кандидатства за субсидии, че имат животни в нерегистрирани обекти.

Колко голям е проблемът с неполучилите субсидии заради липса на регистрация по новия закон към този момент не може да се установи по официален път: фонд „Земеделие“ не предостави информация колко фермери са отрязани от субсидии при плащането през декември с тази причина.

Според кандидати обаче случаят засяга много, заради което и в бранша дори се прокрадват съмнения, че може да става въпрос за „свиване“ на броя на одобрените получатели на подпомагане с цел „знаещите за изискването“ да получат по-голямо плащане, тъй като определеният бюджет се разпределя измежду отговарящите на изискванията.

А животновъдите твърдят още и че липсата на плащане ги поставя пред трудна ситуация: немалко кандидати са получили от банките оборотни кредити за закупуване на фуражи в ранната есен срещу залог на субсидии.

На този етап не е и ясно дали въпросът ще бъде преразгледан след февруари, когато приключи срокът за покриване на новите изисквания в закона. От фонд „Земеделие“ съобщиха единствено, че все още текат административни проверки по директните плащания за кампания ‘2020 и „крайният срок за изплащане на субсидиите е 30 юни 2021 г.“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: ПОГРОМ! ГЕРБ обрече на фалит стотици фермери, пачките от джипката потънаха в обръчите на хунтата - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!