Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Глобяват Pfizer с 2,3 млрд. долара заради лъжлива реклама на лекарства

No photo description available.

Американската фармацевтична компания Pfizer трябва да плати глоба от 2,3 млрд. долара за лъжлива реклама на свои лекарствени препарати, се казва в съобщение на министерството на правосъдието на САЩ.

Pfizer и неговата дъщерна фирма Pharmacia & Upjohn вече са се съгласили да заплатят най-голямата глоба в областта на здравеопазването в САЩ, за да бъдат компенсирани последствията от техните нарушения при незаконното промоциране на редица техни продукти, съобщава ВВС.

Основно нарушенията на Pfizer се изразяват в това, че незаконно е рекламирал свои медикаменти, твърдейки, че те помагат при заболявания, за които препаратите не са тествани и съответно нямат лиценз за лечение на тези болести.

По-конкретно фармацевтичният гигант, който е известен с разработката на „Виагра“, е обвинен за лъжливата реклама на болкоуспокояващото средство Bextra, на невролептика Geodon, на антибиотика Zyvox и на лекарството против епилепсия Lyrica.

Освен това обвиняват Pfizer и в даване на подкупи на органи на здравеопазването, за да бъдат поощрявани да предписват на пациентите медикаменти, произведени именно от тази фирма.

В края на юли стана известно, че Pfizer ще заплати на Нигерия 75 млн. долара като

компенсации заради неуспешните изпитания в страната на антибиотика Trovan, в резултат на което са починали 11 деца.

Плащането на глобата от 2,3 млрд. долара няма да е лесно за Pfizer. Приходите на компанията за второто тримесечие са по-ниски на годишна база с 9,4% и са в размер на 11 млрд. долара, а чистата печалба за периода е по-ниска с 19% на годишна база и възлиза на 2,26 млрд. долара. Според прогнозите за цялата 2009 г. приходите на Pfizer ще бъдат 44-46 млрд. долара.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!