Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Мангъров отказа да изпълни нареждането на Борисов: Няма да се ваксинирам! Балтов е натегач!

След сутрешната заявка на премиера Бойко Борисов, че и доц. Атанас Мангъров ще се ваксинира, и желанието на министър-председателя това да се случи публично, доц. Мангъров обяви, че няма да се ваксинира срещу коронавируса, защото има изградени антитела след безсимптомно боледуване.

"Хора като мен и като премиера Бойко Борисов, които са изкарали вируса, няма нужда да се ваксинират, освен ако не са натегачи като Балтов, да са го изкарали и да се ваксинират пак. Или като Борис Джонсън, който също го изкара и се ваксинира, но там нещата са други", заяви шефът на КОВИД-отделението към Инфекциозната болница, цитиран от Dir.bg.

Вчера директорът на УМБАЛ "Пирогов" Асен Балтов обясни, че се е ваксинирал, въпреки че вече е прекарал коронавируса. Според него така трябва да постъпят и всички останали, които са се срещали с болестта.

"Независимо че аз съм изкарал COVID, смятам, че трябва да се ваксинирам, както и другите хора, които са прекарали COVID-19, защото няма траен имунитет и антителата постепенно спадат. Затова е хубаво да се ваксинираме, за да постигнем колективен имунитет. Чувствам се така, както се чувствах и преди ваксината. Смятам, че всеки, който е клинично здрав, трябва да се ваксинира", каза Балтов.

По думите на доц. Мангъров още преди коледните празници той разговарял с премиера и му обяснил начините за достигане на колективен имунитет на населението и спиране на епидемията - по дивия начин, при който след прекарване на заболяването човек има антитела и имунен отговор, или по допълващия начин, чрез имунизациите.

"Това, което съм обяснил на премиера, е че хора като него, като мен, които имат изградени антитела, няма нужда да се ваксинират, защото само ще изхабят ваксината, която може да послужи за спасяването на някой друг. Когато срещу вас стои някой и ви казва, че след преболедуване на вируса и изграждане на антитела има нужда пак да се ваксинирате, той или нищо не разбира от тези неща и не бива

да му вярвате, или е човек, който ви лъже и отново не бива да му вярвате. Това, което съм казал на премиера, е че ако той не беше изкарал вируса, щях да го посъветвам да се имунизира. Ако аз не го бях изкарал, също щях да се ваксинирам, защото ние сме хора на възраст".

Според доц. Мангъров би било добре човек да си направи тест за антитела, преди да предприеме стъпката с поставяне на ваксина срещу КОВИД-19. Ако този човек има антитела, той само ще изхаби ваксината и може да получи негативни ефекти от нея. Но ако човек е на възраст, има придружаващи заболявания и не е карал вируса, пред него стоят две възможности - да го изкара по дивия начин, с риск да загине, или да се ваксинира, като преди това подпише информирано съгласие.

Доц. Атанас Мангъров обясни още, че не вярва в тезата на управляващите, че колкото повече знакови личности се ваксинират публично, толкова повече хора ще се доверят на имунизационната кампания срещу вируса и ще отидат да си поставят ваксина.

"Аз мисля, че на хората трябва да се обяснят начините за достигане на колективен имунитет. Те са разумни и когато това им се обясни, и когато се представят достатъчно сигурни продукти, те биха се ваксинирали. И аз съм сигурен, че те ще се ваксинират", категоричен е Мангъров.

На въпрос какво би посъветвал хората, които още не са мислили, дали да се ваксинират или не, инфекционистът каза: "Мисля, че хората, които трябва да се ваксинират, са най-вече тези на възраст, които имат придружаващи заболявания, които ако се разболеят от КОВИД, биха го изкарали тежко и биха могли да загинат".

Мангъров припомни, че никога не е бил против ваксините, но специално към тази за коронавируса има резерви.

"Това е ваксина, при която се използва нова технология и в човешкия организъм се вкарва чужд генетичен код. Този код кара вашите клетки да произвеждат чужд за тях белтък, срещу който вече вашата имунна система образува антитела.

Едната възможност тук е доколко вашата имунна система не би могла да разпознае вашите клетки, които произвеждат чуждия белтък, като чужди, и да се стигне до автоимунно заболяване. Като това не може да се установи в рамките на няколко месеца.

Второто нещо е, че с вкарването на този генетичен код във вашите клетки, той започва да се възпроизвежда, и тогава може да се получат грешки. Когато това се случи, може да започнат да се произвеждат не точно тези белтъци, които искаме, тоест има онкогенен потенциал. Това също не може да се установи в рамките на няколко месеца.

Ваксината е хубава, защото това е нова технология с голямо бъдещеНо да се използва масово, особено при хора в млада възраст, не е много разумно".

Image may contain: one or more people and text
Facebook

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Доц. Мангъров отказа да изпълни нареждането на Борисов: Няма да се ваксинирам! Балтов е натегач! (epicenter.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!