Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ден за почит към жертвите на комунистическия терор

pro-anti.net

Нашият приятел, съмишленик и сътрудник депутатът Лъчезар Тошев внесе в Народното събрание проект за ЗАКОН  ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОДЕКСА НА ТРУДА
В Чл.154(1)  се предлага след  текста “24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”  да се добави следният текст:
„23 август – Ден за почит към жертвите на национал-социалистическите и комунистическите режими в Европа, 9 септември – Ден за почит към жертвите на комунистическия терор в България след 9. ІХ. 1944 г.” Мотивите на вносителя са следните: “На 18 септември 2008 г. Народното събрание подкрепи Пражката декларация “Европейската съвест и комунизмът”. Сред препоръките на Пражката декларация е и предложението 23 август да бъде обявен  за Ден за почит към жертвите на нацистките и комунистическите режими. На 23 август 1939 г. е сключен пактът “Молотов – Рибентроп”, в секретния протокол към който двата тоталитарни режима си разделят Европа на сфери на влияние и дни след това започва Втората световна война.
Този съюз между националсоциалистическа Германия и комунистическия Съветски съюз имаше пагубни последици за Европа и донесе милиони жертви  и огромни страдания на човечеството.
Такъв ден на възпоменание на жертвите е и крачка към затваряне на пропастта в българското общество, изкопана от престъпленията на комунистическия режим в България, обявен за престъпен със Закона от 5 май 2000 г.Настоящото предложение е и в съответствие с приетата Резолюция 1481/2006 г., приета от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и документа 11112/2006 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа за осъждане престъпленията на тоталитарните комунистически

режими, както и Резолюцията на Европейския парламент ”Европейската съвест и тоталитаризмът” от 2 април 2009 г. и Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност, както и сътрудничество в Европа от 3 юли 2009 г. “За ново обединяване на разделена Европа”.
В Резолюцията на Европейския парламент се казва :
15.  Призовава за обявяване на 23 август за общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, който да бъде отбелязан с достойнство и безпристрастност.
В мандата на 40-ото Народно събрание беше направено подобно предложение от група народни представители, сред които бях и аз, което обаче, макар и одобрено на ниво комисия, не влезе в дневния ред и не беше прието.
Вярваме, че проевропейското мнозинство в 41-вото Народно събрание ще направи необходимата крачка за присъединяване на България към позицията на Европейския парламент.
По повод 65-ата годишнина от преврата на 9. ІХ. 1944 г., с който започва налагането на тоталитарен комунистически режим в България, предлагаме този ден да се обяви за Ден за почит към жертвите на комунистическия терор в България след 9. ІХ. 1944 г.
Този режим беше наложен с терор и убийства на десетки хиляди хора, изпращане в концентрационни лагери на над 200 000 души и различни други репресии. 9. ІХ. 1944 г. е черна дата в българската история  и повод за възпоменание на тези мрачни времена, за да не се представя комунистическият режим като „романтична алтернатива” на демокрацията.  На 9. ІХ. 1944 г. в условията на започналата съветска окупация на България с преврат беше свалено демократичното правителство на земеделеца Константин Муравиев,  което обяви война на Хитлер, даде амнистия на политическите затворници, водеше преговори в Кайро със съюзниците за излизане на България от войната и беше категорично  просъюзнически ориентирано.
В Резолюцията на Парламентарната асамблея на ОССЕ от 3 юли 2009 г. въпросът с празнуване на дати в прослава на тоталитарното минало е също  поставен.
В текста на резолюцията се казва:
14. Изисква от правителствата и парламентите на държавите-участнички да гарантират, че всякаква структура на управление или модел на поведение, които възпрепятстват пълната демократизация, или продължават съществуването на тоталитарното управление, или го представят в привлекателен вид, или се стремят към връщането му, или продължават влиянието му в бъдеще, ще бъдат напълно разградени;
15. Изисква още от правителствата и парламентите на държавите-участнички да разградят напълно всички структури на управление и модели на поведение, чиито корени са свързани с нарушаване на правата на човека;
16. Призовава отново всички държави-участнички да отворят историческите и политическите си архиви;
17. Изразява дълбока загриженост от прославянето на тоталитарни режими, включително от провеждането на публични демонстрации, прославящи нацисткото или сталинисткото минало, както и от възможното разпространение и укрепване на различни екстремистки движения и групи, включително неонацисти и скинари;
С предложения законопроект се предлага да се премахне двусмисленото отношение в България към датата 9. ІХ. и тя да бъде обявена със закон за Ден за почит към жертвите на комунистическия терор в България след 9. ІХ. 1944 година.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!