Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да банкираме онлайн безопасно?

Все повече клиенти на банките по цял свят използват техните портали за електронно банкиране. Във Великобритания този брой е 20,6 млн. души, или 55% от интернет потребителите.

Повечето случаи на измами с електронните банкови сметки са свързани с инциденти, при които потребителите несъзнателно сами предоставят своята лична информация.

Тъй като банковите системи са по-трудни за атаки, кибер престъпниците са насочили вниманието си към извличане на информация директно от клиентите. Двата най-разпространени модела за измама, използвани понастоящем, са онлайн кражба на лични данни чрез подвеждащи e-mail съобщения (phishing) и измами с помощта на шпионски софтуер (spyware), пише Telegraph.

Подвеждащи съобщения

Електронните съобщения, използвани при измамите, имитират официални съобщения от банките или други услуги като PayPal. Те приканват потребителия да последва предоставен линк, който го отвежда към фалшива страница, подобна на тази, която той очаква да посети. След това от него се иска да потвърди своята лична информация, с което той я предоставя „доброволно“.

За да избегнете такъв тип измама, трябва:


- винаги да се отнасяте с подозрение към съобщения, които се представят, че са изпратени от банката;

- винаги да посещавате сайтовете на банките, като изписвате техния адрес в полето на браузъра. Никога не посещавайте уебсайт чрез линк от имейл съобщение, след което да въвеждате вашите данни;

- никога не предоставяйте вашите пълни данни по интернет или по телефона – банките никога не биха ги поискали по този начин;

- уверете се, че компютърът ви има най-новата версия на антивирусната програма, която ползвате и че има инсталирана защитна стена (firewall).

Шпионски софтуер

Това е вид компютърен вирус, който може да бъде инсталиран на вашия компютър, без да разберете за това. Той има възможност да записва цялата информация, изписана чрез клавиатурата, с което да придобие вашите пароли и лична информация.

За да гарантирате, че няма да станете жертва на шпионски софтуер, трябва:

- винаги да се уверите, че имате инсталирана сигурна компютърна антивирусна и защитна програма, както и веднага да помолите за техническа поддръжка, ако забележите, че компютърът ви започне да се държи странно;

- да ползвате софтуер против такъв тип нежелани програми. Също така трябва да изтеглите от интернет последните защитни актуализации (известни като „пачове“, от анл. patch) за вашия браузър и операционна система;

- също така трябва да се уверите, че браузърът ви е настроен на най-високото ниво на сигурност и мониторинг. Тези опции не винаги се активират по подразбиране при инсталацията на компютъра.

Източник/ци: investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!