Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Калинки“ обсадиха бутикова държавна агенция преди изборите

„Калинки“ обсадиха бутикова държавна агенция преди изборите

Броени месеци преди парламентарните избори и със силно разклатено доверие в управляващите сили се оказва, че в държавните агенции и дружества на бюджетна издръжка се правят фрапиращи размествания на административните пластове, а назначенията на т.нар. „калинки“ валят в разгара на коронакризата. Фрапиращ случай на назначения без конкурси, последвали безпардонно и незаконно уволнение на висш кадър лъсна предпразнично, за да онагледи случващото се в администрацията, пише в. "Уикенд". 

Става въпрос за масово вкарване на „свои“ хора през задния вход на едно от най-богатите държавни предприятия, опериращо с милиарди – Българската агенция за експортно застраховане. Преди да се стигне до мнимите назначения без обяви за изпити и феър плей, ръководството на БАЕЗ си е позволило да уволни свой дългогодишен кадър само на база на това, че е предоставил ТЕЛК решение за намалена с 50% трудоспособност, разкриват нашите източници.

Казусът вече е в ръцете на Комисията за защита от дискриминация и законовите съображения вероятно ще върнат служителя на работа след решение на съда. Какво се случва обаче на практика след уволнението?

Ако за 2019 г. в БАЕЗ са били назначени едва трима нови бюджетни служители под ръководството на изпълнителния директор Момчил Ройнев, то в „коронната“ 2020 г., след като и Любима Джизова става шефка, новоназначенците са цели седмина от едва 35 души общо щат.

Нещо повече, за тези позиции обяви за конкурси не са публикувани никъде, въпреки изрично разписаните по закон изисквания за спазване на процедурите, сочат нашите справки. Само за последните 6 месеца свръхбогатата агенция, занимаваща се със застраховки на апетитни сделки, касаещи и Българската банка за развитие, се е

сдобила с нови лица за следните места: ръководител отдел „Вътрешен одит“, ръководител отдел „Човешки ресурси”, Мениджър „Ключови клиенти“, деловодител, експерт „Финансов контрол“ и риск мениджър.

Докато в същото време агенцията под шапката на новия икономически министър Лъчезар Борисов уволнява хора заради ТЕЛК. Оказва се, че 100% от тези назначения са били извършени в периода преди най-бурните протести в опит за сваляне на кабинета „Борисов-3“, но никъде не са мотивирани официално.

Вече има подготвено писмо по Закона за достъп до обществена информация до принципала на агенцията и до министъра на икономиката, за да разбере какво е провокирало нуждата от толкова експерти за краткия период от май до август.

В същото време от документацията, с която редакцията на седмичния вестник разполага, за дискриминирания и уволнен кадър от БАЕЗ, става ясно, че той е бил приканен да си тръгне уж заради смяна на управленския екип, както се допуска по член от Трудовия кодекс, но всъщност е съкратен точно 14 дни след представянето на решението от ТЕЛК.

От приложените факсимилета се разбира и че въпросният нов договор за управление е бил сключен цели 2 месеца по-рано, а тогава служителят явно все още не е бил „неудобен“ за ръководството. В сигнала до Комисията за защита от дискриминация пък се чете още по-позорно обстоятелство за БАЕЗ – уволненият кадър е бил подложен и на тормоз, а предизвестието за съкращение дори не е било спазено, а ведно е връчено със заповедта за отстраняване.

Още по-любопитен е фактът, че само седмица след това тандемът Ройнев-Джизова са си харесали негов наследник и без конкурс са назначили такъв. Междувременно на първа инстанция, очаквано, Софийският районен съд се е произнесъл ясно и категорично, че уволнението на висшия чиновник е незаконно. Решението е от 27 октомври.

Адвокатът на дискриминирания служител Йорданка Бекирска е категорична: „Трябва да се потърси становище им дали това е неофициалната държавна политика към хората с намалена работоспособност в институциите и как стават назначенията в тях преди избори и по време на криза“. Затова и жалбата към антидискриминационния орган е заведена с копие лично и до премиера Бойко Борисов, и до икономическия министър, и до президента Румен Радев.

Източниците на "Уикенд" са категорични, че подобни назначения далеч не фигурират само в БАЕЗ, а са повсеместни, особено в последното полугодие. 

На снимката: Изпълнителният директор на БАЕЗ Момчил Ройнев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: „Калинки“ обсадиха бутикова държавна агенция преди изборите - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!