Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Семействата на преследвани в Китай предприемат мерки

3296 практикуващи Фалун Гонг са били убити досега в резултат на преследването в Китай от страна на ККП

3296 практикуващи Фалун Гонг са били убити досега в резултат на преследването в Китай от страна на ККП, съгласно данни на един от сайтовете на Фалун Гонг, Minghui.net. На снимките са убити практикуващи от гр. Дачинг (Daqing), провинция Хейлонгджиянг (Heilongjiang). (Epoch Times)

Близки на хвърлени в затвора практикуващи Фалун Гонг от провинция Хейлонгджиянг,  са публикували онлайн оплакване срещу китайските власти за несправеливо отношение към близките им, настоявайки за юридическа компенсация и търсене на отговорност на извършителите.

Преди седмица един от уебсайтовете на преследваната от китайския комунистически режим медитативна практика, Фалун Гонг/Дафа, (minghui.net), публикува оплаквания на техни близки до китайската съдебна система. Тъжителите са членове на семействата на 56 практикуващи Фалун Гонг, задържани в трудовия лагер Дачинг (Daqing), в северната китайска провинция Хейлонгджиянг (Heilongjiang).

Подобно писмо беше изпратено през 2006 г, когато 1061 близки на практикуващи Фалун Гонг, задържани в трудовия лагер Джумалонг (Zhumalong), провинция Хунан (Hunan), писаха до международни организации за правата на човека.

Сега, в допълнение на публикуването на техните оплаквания в Интернет, близките са изпратили писма до Организацията на обединените нации, до няколко групи за човешки права и до много органи на Китайската комунистическа партия (ККП), включително Националния всенароден конгрес и Министерството на правосъдието.

В обвинението се казва: „Фалун Гонг практикуващи се преследват от ККП както физически, така и духовно. Дори животът им бива отнет. Едновременно с това, ние, техните близки и приятели, сме всички засегнати от това преследване. Това представлява унищожаване на човешката съвест и нравственост. Ние не разбираме това преследване и не можем повече да го търпим”.

Те продължават, като представят детайли на мъчения, изтърпени от 16 техни близки, както и на престъпления, извършени в затвора Дачинг, противостоящи на основните права на китайските граждани, залегнали в китайската конституция и закона за престъпленията, както и в Универсалната декларация за човешките права.

Един от примерите, които семействата дават, е този с Джу Хонг Бинг (Zhu Hong Bing). Той е бил в затвора седем години, където според тях е бил брутално измъчван от полиция и охрана. През септември 2002 г, Джу е бил бит до степен, когато е трябвало да бъде хоспитализиран. Поради лошото състояние на белите му дробове, в болницата се е наложило да вкарват тръба в тях, за да източат насъбралата се гной, при което той изпаднал в кома, продължила 24 дни.

По-късно, през май 2005 г, полицията не му позволила да се храни, да спи или използва тоалетна. След това при опит да го хранят насилствено с тръба, те изсипали разредено мляко в белите му дробове, което причинило отново сериозни възпаления, завършили със сърдечен удар.

Насилственото хранене в затвора е един от основните причинители на смърт сред практикуващите Фалун Гонг, според данни на Информационния център на Фалун Дафа (Falun Dafa Information Center). Тъй като охраната не е обучена и явно не ги е грижа за здравето на затворените, хранителните тръби са често вкарвани в белия дроб, вместо в стомаха.

В своето писмо сега близките на потърпевшите искат пълно разследване на извършените според тях престъпления от ККП, включително „клевета, насаждане на етническа враждебност, антихуманни престъпления, избиване на членове на група, мъчения и т.н.”

Ърпинг Джанг (Erping Zhang), говорител на Информационния център на Фалун Дафа, спомена по време на телефонно интервю заEpochTimes: „Те са изчерпали всички възможни юридически пътища за търсене на правосъдие и обезщетение, и нямат какво друго да направят, освен да подадат официално оплакване”.

През последните няколко месеца Пекин е предприел мерки срещу адвокати за човешки права, използвайки различни похвати, като отказ на разрешителни и закриване на адвокатски кантори. В някои от случаите адвокати са били отвлечени и бити от неидентифицирани нападатели. Адвокати, които се опитат да поемат защитата на практикуващи Фалун Гонг, срещат още по-сурови мерки, какъвто е случаят с Гао Джишенг (Gao Zhisheng), отвлечен през 2007 г и измъчван в продължение на 50 дни, и който в момента е държан в изолация от китайските власти.

„Това е извънредно рисковано, защото днес в Китай не се разрешава адвокатска защита на Фалун Гонг практикуващи и правителството забранява за тях присъдата ‘невинен’”, каза Джанг. „Затова е много смело от тяхна страна.”

През 2003 г 70-годишната практикуваща Фалун Гонг, Чен Зишиу (Chen Zixiu), е била измъчвана до смърт от китайските власти, съгласно документираното в наградените с „Пулицер” статии на Йан Джонсън. Нейната дъщеря, търсеща справедливост за майка си, е  била задържана и осъдена на три години принудителен труд.

Фалун Гонг е духовна практика, базирана на принципите за истинност, доброта и търпимост, включваща пет медитативни упражнения. Хората, упражняващи тази практика, са преследвани в Китай от 1999та година насам.

By Wen Hua, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!