Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Това е България: Войник, изчезнал през 1960-а - обявен за мъртъв

Това е България: Войник, изчезнал през 1960-а - обявен за мъртъв

Безумия всякакви се случват по нашите географски ширини. Поредният пример дойде от Момчилград, където мъж бе обявен за мъртъв цели 60 години, след като бил осъден на… смърт чрез разстрел!

Уникалното дело бе заведено в съда в родопския град от брата на мъжа, изчезнал безследно през септември 1960 година. Нито едно ведомство в страната, нито пък роднини на момчилградчанина знаят нещо за съдбата му през всички тези десетилетия, предаде „Родопи24”.

Мъжът отбивал военната си служба в Момчилград, когато решила да избяга зад граница заедно с още един войник. Редниците напуснали казармата и прекосили нелегално границата с Гърция на 19 септември 1960-а година. Никога повече не се чува нищо за тях.

Момчилградчанинът е осъден задочно от Пловдивски военен съд на смърт чрез разстрел. В нито един архив обаче няма данни присъдата да е изпълнена.

Родителите на беглеца пък умират съответно през 1978-а и 1981-а година. Единствен

жив роднина се оказва братът на мъжа. 60 години след бягството през границата, той подава иск в съда в Момчилград, с който настоява брат му да бъде обявен за мъртъв след като десетилетия за него няма никакви данни.

Магистратите в Момчилград обявиха за дата на смъртта 19 септември 1960 година. Денят, в който редникът бяга от поделението и влиза нелегално в Гърция, по онова време натовска държава и „идеологически враг“ на комунистическа България.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Това е България: Войник, изчезнал през 1960-а - обявен за мъртъв - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!