Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски училища промиват съзнанията на студенти зад граница

„Карл Маркс” се произнася „Ма Кеси”

Правилната употреба на думата „Бог” съгласно упражнение по китайски език в учебник на комунистическата партия. По повод на това преподавател по китайски език в САЩ задава въпроса: „Защо дискутират Бог? Защо „Ма Кеси” не е преведено буквално? Ма Кеси е богът на комунизма. Те не искат учениците да знаят това.” На опростен китайски език „Карл Маркс” се произнася „Ма Кеси”. (Снимката е предоставена от преподавателя по китайски език)

…Според вътрешна информация от Китайския лингвистичен комитет, един от съветниците на Ху Джинтао (HuJintao) му подшушнал, че макар Китай да е бил нападан многократно в своята история, китайската култура никога не е била компрометирана, което доказвало нейната сила. Така било предложено по света да се учредят институти „Конфуций”, където вместо конфуцианските принципи се използва претекста за преподаване на китайски език, за да се прокарва комунистическата идеология…

ЛОС АНЖЕЛИС — Неотдавна Пекин учреди по света многобройни китайски институти, наречени „Конфуций”, проект, осъществяван в сътрудничество с изследователски институти за Азиатско-Тихоокеанския регион или с китайскоезични центрове в университети зад граница. Този ход обаче е критикуван поради разпространяването на комунистическата идеология под прикритието за езиково обучение.

В САЩ има около 40 такива института „Конфуций”. Техните студенти включват правителствени служители и консултанти, които съветват вземащите решения.

Патриотизъм към комунистическата партия и Китай

По данни на китайската държавна медия people.com.cn, учебните планове и материали на институтите идват от базираното в Пекин Главно управление на институтите „Конфуций”. Те следват стандартизирана система за инструктаж, изпити и обучение.

Учебните материали са широко възприети от китайските училища зад граница. Яо Дже (Yao Zhe), преподавателка по китайски език в южна Калифорния, потвърждава това. „Чрез учебния материал Пекин пропагандира своите идеология и патриотизъм към комунистическата партия и Китай, автократичната култура и национализма. Почти всички китайски училища в САЩ, които преподават на опростен китайски език, получават материалите си от института”, казва Яо. Тя нарича това „мека студена война” и „бойно поле без димящи дула”, тъй като там се промиват съзнанията на хората, без те да го осъзнават.

Преди Яо е кандидатствала да бъде журналист в САЩ. По-късно тя става учител по китайски език, тъй като вижда как Пекин е инфилтрирал медиите зад граница. След това тя осъзнава, че подобна инфилтрация може да бъде видяна навсякъде в САЩ.

Освен това Пекин агресивно развива колонии на своята идеология и неусетно промива съзнанията на китайците в чужбина. В случай на инцидент тези китайци ще заемат същата позиция, както и Пекин, и ще гледат на китайските дисиденти зад граница с омраза. Те стават гласа на Пекин в други страни.

Според вътрешна информация от Китайския лингвистичен комитет, един от съветниците на Ху Джинтао (Hu Jintao) го навел на мисълта, че макар Китай да е бил нападан многократно в своята история, китайската култура никога не е била компрометирана. Това доказвало силата й, и така те предложили по света да се учредят институти „Конфуций”, където вместо конфуцианските принципи се използва предлога за преподаване на китайски език, за да се прокарва комунистическата идеология.

„Аз съм китаец, а не американец”

В интервю от 2007 г. китайският журналист Ли Гонг отбелязва, че е видял училищен преподавател по китайски език в САЩ да учи учениците да казват на китайски „Аз съм китаец, а не американец”. „Как американските деца могат да се научат да обичат страната си, когато се обучават по този начин? Това ме ужасява – казва Ли. – Културната инфилтрация чрез използване на езика е в разрез с принципите на Startalk.”

Startalk е програма на езиковата инициатива на Национална сигурност, установена от бившия президент Буш през януари 2006 г. Инициативата се стреми да разшири и подобри преподаването и изучаването на стратегически важни световни езици, които са масово преподавани в САЩ днес. Тя започва с арабски, а след това добавя и китайски език.

Ли се запознал по случайност с директор на езиковия отдел в Министерството на вътрешна сигурност на САЩ, който пожелал анонимност, тъй като не бил оторизиран да говори от името на министерството. Ли попитал защо тези два езика (арабски и китайски) са изброени като стратегически за националната сигурност езици. Отговорът на директора бил, че арабският е за защита от тероризма, но на въпроса защо и китайският е в списъка, той отговорим с усмивка.

Когато Ли запитал шефа на отдела относно внедряването на агенти в училищата, той отговорил, че преди две години ЦРУ призовали населението да докладва за китайски преподаватели, които действат като шпиони в Лос Анджелис.

Прикрито промиване на мозъка

Би трябвало да се отбележи, че според пропагандния уебсайт на комунистическата партия езиковите училища в чужбина са една от „трите опори” на партийните международни усилия за пропаганда.

Родителите не знаят, че се използват изкусни методи за промиване на съзнанието, които са застъпени в домашните работи и учебниците по китайски зад граница

По думите на пожелал анонимност преподавател по китайски език, работещ към един от институтите „Конфуций” в САЩ, родителите и възпитателите не са наясно с тези изкусни методи за промиване на съзнанието. Така например домашните работи там включват проучване на живота на комунистически лидери, на достойнствата на комунизма и т.н. Освен това от учениците се изисква да използват партийни англоезични уебсайтове с хостинг в Китай, чието съдържание обикновено не е проверено от американската образователна система.

HanBan, спонсор на институтите „Конфуций”, има различни нива учебници за преподаване на китайски език. Този преподавател по китайски предостави сканираната горна половина от стр. 93 в том 3 на „Съвременен китайски език” от Дангдай Джонгуен (Dangdai Zhongwen), използван в САЩ през 2008 г, където английският превод на урок по китайски гласи:

„Да отидеш да видиш Ма Кеси означава да отидеш да видиш Бог”

Преподавателят задава въпроса: „Защо дискутират Бог? Защо „Ма Кеси” не е преведено буквално? Ма Кеси е богът на комунизма. Те не искат учениците да знаят това.”


По време на ужасяващата Културна революция Мао Дзедун убеждава членове на комунистическата партия и залагащи на смъртта нейни организации,: „Те ще бъдат поздравени от Карл Маркс”. На опростен китайски език „Карл Маркс” се произнася „Ма Кеси”, богът на комунизма.

Според преподавателя някои могат да сметнат подобни въпроси за банални. Човек трябва да вземе под внимание какво още е скрито в тези учебни материали на институтите „Конфуций” и особено в задачите за домашна работа в учебната им програма.

„…Защото нямаме комунизъм в Америка”

Една от причините за желанието на учителя да даде интервю е била неочаквана среща с бивш негов ученик отпреди няколко години. Запитан в кой университет ще се запише, ученикът отговорил: „Не искам да ходя в никакви университети в Америка, нито дори в Токио. Искам да отида в университет в Пекин, защото там преподават комунизъм. Не разбирам защо нямаме комунизъм в Америка.”

„Те нямат представа за истината, не знаят истинската история на партията!”, заключи преподавателят.

Като репортер и писател споделих изказването на този ученик с няколко опитни възпитатели и администратори по различни канали. Един старши администратор в Монтана беше скептичен; не можеше да повярва, че това се е случило. Смяташе, че аз представям ситуацията неправилно. В Монтана вече се бяха съгласили там да се открие такъв институт. Той знае историята на комунизма; но учениците му - не. 

Веднъж дядо ми смутено ми сподели, че е бил комунист в Холандия заради гилдията на дърводелците. След Първата световна война икономическите времена в Европа са били тежки и много от обикновените хора са били очаровани от комунистическото обещание за „рай на Земята”.

Комунистическата революция обаче бързо отворила очите им. Случилото се в Русия накарало датчаните да се отрекат от всякакво сдружение с – цитирам дядо ми – „кръвожадната партия”.

Със забавянето на икономиката ни и все по-големия брой засегнати семейства, обещанието за „рай на Земята” би могло да окаже голямо влияние върху начина, по който младите хора гледат на комунизма.

Институтите „Конфуций”, третата опора на пропагандната машина на Китайската комунистическа партия, няма да отразят по-деликатните моменти като Големия глад и Културната революция, да не говорим за систематичния геноцид на практикуващите Фалун Гонг и други целеви групи, който се случва в Китай днес.

Yuan Mei, Liu Fei & Robin Kemker, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!