Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Велик! Д-р Михайлов: „Мутра” е думата, която описва властта, еврото в спалнята е безобразие, а Бойко е срамота за България

Д-р Николай Михайлов отново доказа, че е един от малкото интелектуалци, опазили съвестта си във времето на шайката ГЕРБ, видя Narod.bg.

Психиатърът и богослов направи безкомпромисно сечение на отминаващата 2020 година и ролята на компрометирания Бойко Борисов в случващото се у нас.

Според д-р Михайлов премиерът е срамота за България и като такъв е добре да му бъде напомняно, че властта е „мутра”, макар и думата да е от уличния жаргон.

Ето какво казва Николай Михайлов в интервю пред „Дневник”, попитан дали има смисъл от протестите срещу ГЕРБ:

Нищо лошо за протестите, въпреки всички резерви по техния смисъл и особено по техния „стил“. За мен бунтът срещу Борисов е оправдан и без повод, той е легитимен по определение.

Свръхлегитимен. Този протест и подкрепата за него е граждански дълг, проява на нормалност, на добър вкус.

Независимо от всички възможни възражения. Бърборенето за политика при „генералното условие“ на този премиер е загубено време.

Етюдът в спалнята и изповедта по телефона са безобразие на всички безобразия. Това не можеше да бъде оставено без последствия.

В етюда от спалнята откриваме всичко от „низовия“ предприемачески идеал и

приватизираната публична власт: пари, злато, дама вамп зад кадър и блажена „мъжка“ умора. Пищов.

Художествено завършен образ на реализирания „мъжки“ идеал. „Токсичната маскулинност“.

Въпросът „какво следва нататък?“ е уместен, но вторичен въпрос. Кариерата на Борисов е ефект на размишления за целесъобразност, за „неизбежния компромис“.

Борисов е производство на тъкмо на задкулисни „десни“ размишления, това трябва да се помни.

Пътят към българския политически „ад“ е постлан с добри коалиционни намерения, с разнообразни действия и бездействия, продиктувани от фамозния „политически разум“. Ние сме омагьосани от този „разум“, от фолклорната байганьовска разсъдливост, от тази низост и глупост, която нарича себе си „ум“.

„Дълбоки“ плитки сметки в Ганкиното кафене. Политиката не е зоотехника, а вид култура. Политическа култура. И минимум достойнство.

Ако афоризмът на това управление е „аз съм прост и вие сте прости“, то ние всички се оказваме развеселени консуматори на простотия, поданици в „царството на простите“. Бенефициенти на зоотехническа грижа.

Всяка вечер виждаме/чуваме, задрямали, с открехната уста, един и същ рефрен, едно и също „метапослание“: „Аз съм прост и вие сте прости, но моята простотия е талантлива, а вашата банална. Затова съм цар, а вие сте поданици. Кой ви е казал, че заслужавате повече? Скрийте претенцията. Радвайте се на простото българско щастие. И дано не „пипнете“ ковид…“

Попитан как оценява поведението на президента през изминалата година, д-р Михайлов бе ясен:

Фигурата на президента по конституционно предписание е представителна,“позиционна“, а не злободневно-реактивна или партийно пристрастна.

Но Борисов на власт от ден първи на неговото летоброене е извънредно събитие, за да не казвам „бедствие“. Във всички случаи – срамота.

Изборът на президента да подкрепи протеста беше правилен избор, вярно решение.

Възражението, че президентът напуска позицията на обединител, за да вземе страна, произлиза от ГЕРБ, следователно не се брои.

Добре е, че избра уличната дума „мутри“, за да опише управляващата камарила. Словесната игра на „уважение“ е в случая мутренска игра, игра в техен интерес. Мутрата трябва да бъде назовавана по „жанрово“ име. Мутрата има право да се крие зад процедури и „мерена реч“ само в съда. Извън съда е хубаво да чува – „вън“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Велик! Д-р Михайлов: „Мутра” е думата, която описва властта, еврото в спалнята е безобразие, а Бойко е срамота за България - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!