Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проучване показва силно недоверие към китайските власти

Наскорошно проучване, направено от Sina.com и социални агенции в Китай показва, че през последните 10 години доверието между хората в Китай е достигнало ново ниско ниво. Така твърди списание „Живот в средната класа” („XiaoKang”), субсидирано индиректно от Китайската комунистическа партия (ККП). Изследването показва, че трите професии, ползващи се с най-голямо доверие в Китай, са тези на фермерите, духовниците и секс-работниците.
 

Почти половината от участниците в проучването са казали, че са много загрижени за липсата на доверие към държавните служители. Над 90 процента от участниците са посочили, че според тях статистическите данни, публикувани от държавата, са абсолютно неверни.   

Изненадващо е също така, че някои от радващите се на обществено доверие в миналото професии, като тази на научните работници и учителите, сега са получили доста ниски рейтинги. Лекари и икономисти също са поставени ниско в класацията на проучването.

Въпреки че само 7.08 процента от участниците са посочили частните предприемачи като благонадеждни, за лидерите на държавни предприятия този процент е осем пъти по-нисък, или 0.84 процента.  

Според уводна статия на китайския ежедневник China Daily, "Такъв резултат е шокиращ и срамен", а китайски нетизен писа: "Секс-работниците сега са една от групите,

ползващи се с най-голямо доверие. Това показва колко малко доверие е останало в обществото.”

Г-н Джанг Уейгуо (Zhang Weiguo), редактор на уебсайта „Нов Век” и на списание „Dongxiang”, каза пред китайската редакция на БиБиСи, че участниците в проучването са изразили тяхното изключително недоверие към обществото. Според него това показва, че Китайската комунистическата партия е загубила напълно авторитета си.

Други коментари на китайски нетизени включват: "Това е то 'социализмът с китайски черти'", и "Това отразява липсата на доверие в китайското общество днес".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!