Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Ако реша да се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи

Радев: Ако реша да се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи

Снимка: Дарик

Автор: Кирил Вълчев, "Дарик" радио

"Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи", заяви президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио. На въпроса дали иска да е президент на България, той отговори така: "Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове - нямам място в тази институция. Моята амбиция е докато съм президент да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите.

"Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество", заяви Румен Радев. 

Темата за датата на парламентарните изборите също бе разисквана в интервюто. Президентът каза, че всеки ден с това управление е пагубно за България, за здравето на хората, за източването на бюджета. Радев заяви, че ще отчете всички фактори при насрочването на датата на изборите. Указът за изборите ще бъде издаден до 26 януари и ще бъде публикуван в Държавен вестник, добави държавният глава. Той призова управляващите правилно да организират предстоящите парламентарни избори. "Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт", заяви той и отново поиска организирането на бързи и честни избори.

Според президента най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно, коментира още държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

Президентът Румен Радев определи поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към участниците на изборната конференция на ДПС като "признание за амбиции за участие в българския политически живот". Радев определи това участие като "недопустимо",  проводникът бил премиерът Бойко Борисов. Позицията си президентът обяви по време на годишното обзорно предаване по Дарик радио. 

На конференцията миналата събота онлайн беше преизбран за лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Във видеоприветствието от турският президент Реджеп Тайип Ердоган той говори за добросъседските отношения между двете страни. Ердоган поздрави и

правителството заради действията му за преодоляване на кризата заради коронавируса.

Радев смята, че приветствието от Ердоган хвърля сянка върху ДПС, което се заявява като национално отговорна политическа сила. "Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г., когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори", уточни държавният глава.

"Президентът не бива да ревнува. Да, той не беше поканен на конференцията, защото поканихме само партийни лидери. Ердоган е лидер на партия. Поздравиха ни лидерите на още три турски партии, както и лидерите на либерални партии от съседните ни страни", коментира пак пред Дарик Карадайъ.

Запитан дали след изборите напролет ще има редовен или служебен кабинет, Радев отговори, че няма как отсега направи прогноза. Той допълни, че при всички случаи следващото правителство "трябва започне демонтаж на сегашния порочен управленски модел". "Правителството трябва да покаже и да вдъхне увереност, че България може да се управлява отговорно", посочи той.

Според Радев следващото правителство ще се подкрепя от минимум 3 партии при един много фрагментиран парламент. "Ще се проявят проблемите на нашия модел - хората гласуват за партии, а като няма изявено мнозинство, започват всякакви коалиции и сметки. Хората не могат да са уверени за кого гласуват за най-важните постове - премиер и министри. Гласуваш за партия, после в парламента стават уравнения и се получава така, че премиер и министри стават хора, които не си очаквал и не си предполагал, но това е проблем и на редица други демокрации", смята президентът.

Президентът коментира и кризата с коронавируса, като разкритикува правителството. "На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм", каза Румен Радев.

Ние сме във всякакъв вид кризи и няма да се върнем към старата нормалност, смята президентът.

Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика, посочи държавният глава.

Радев подчерта, че е на абсолютно единна позиция с правителството по темата "Република Северна Македония". Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, коментира Румен Радев. 

Аз не ръководя Националната служба за охрана. Крайно време е това да се разбере, категоричен бе Радев, в отговор на въпрос за случая "Росенец".

НСО стои в едно неясно положение по отношение на оперативното ръководство и контрола, каза президентът. Но негативното отношение, което се насажда в обществото към НСО е крайно некоректно, допълни той.

Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите, отговори Румен Радев попитан защо Банковият съюз допуска правителство, което президентът определя като състоящо се от мутри.

"Мутри вън" е думата на годината 2020, която президентът написа на стената на Дарик. Той каза, че това не е негов призив, а на стотиците и хиляди българи.

Аз съм на страната на българите, когато те отстояват своите позиции в името на България и допълни, че пак би излязла с вдигнат юмрук пред гражданите.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Радев: Ако реша да се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!