Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милионите от горящия боклук – за Ковачки, отровният въздух – за нас (семейството му е в Кан)

Олигархът на ДПС Христо Ковачки гори боклуци и прибира милиони, а за народа остава отровният въздух, алармира читател на Narod.bg. На баровеца едва ли ми пука какво оставя зад себе си, тъй като съпругата му – фолкпевицата Десислава, и децата им живеят в луксозното имение на бизнесмена в Кан, Франция…

Не е новина, че милионерът от обръчите на Ахмед Доган прави тройна далавера – на вносителите на боклук се плаща по около 100 евро на тон, за да избавят Италия от отпадъците. Направената от гореното електроенергия обаче се изкупува от НЕК на двойна субсидирана цена. Не се плащат въглеродни емисии, щото броят боклуците за чиста енергия. Докато държавата стимулира горенето, олигарсите ще ни тровят.

Преди броени седмици – в края на октомври, стана ясно, че срещу 10,3 милиона лева Столичната община под токчето на Йорданка Фандъкова търси кой да гори боклука й в следващите три години. Очаква се кандидатите да приемат РДФ горивото, което остава след преработката на сметта в завода за отпадъци, става ясно от нова обществена поръчка на кметството.

В края на миналата година други 30 млн. лева бяха разпределени със същата цел между две фирми, като едната бе свързана с Христо Ковачки. Срещу тази сума циментовият завод „Холсим“ се ангажира да изгаря по 80 000 тона РДФ на година, а  обединението „БДТ Садината“, което включва две топлоцентрали, да поеме

други 70 000 тона на година за период от три години.

Тогава обаче не се появиха кандидати за три от обособените позиции по обществената поръчка, които бяха за приемане и оползотворяване на по-малки количества боклук – до 10 000 тона или общо за 30 000 тона на година. По тази причина сега се налага общината да търси кандидати и за тях. Към новата поръчка кметството прибавя и нови 16 000 тона РДФ, които трябва да бъдат изгорени. Общата сума, която трябва да даде общината, е 8,6 млн. лева без ДДС или над 10,3 млн. лева. Отделно са разходите за транспорт до мястото на изгаряне, но те още не са ясни.

През последните години общината е дала милиони левове за превоз и оползоворяване на отпадъците след преработения боклук. Това се налага, тъй като още няма готовност за изграждане на обещаваната инсталация за изгаряне на РДФ отпадъка от специална инсталация.

Управляващите предлагат тя да бъде построена до ТЕЦ „София“, на което опозицията се противопоставя. Планира се инсталацията за 160 млн. евро да работи с капацитет от 180 000 тона РДФ на година и от изгарянето му да произвежда електрическа и топлинна енергия.

Narod.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Милионите от горящия боклук – за Ковачки, отровният въздух – за нас (семейството му е в Кан) – Свободно слово (svobodnoslovo.eu)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!