Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мустафа Карадайъ напомни на ГЕРБ КОЙ ги държи живи: С анти-ДПС кампания ГЕРБ ще последва съдбата на СДС и НДСВ

Ние сме в криза. COVID-19 ни показа, че не сме готови за кризите – политическа, икономическа, здравна, социална и т.н. Недоволството на хората е нормално. От друга страна имаше хора, които се опитваха да яхнат справедливото недоволство на хората, с краен радикален национализъм. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в предаването „Панорама“ по БНТ. 

Миналата събота той бе преизбран за председател на Движението за права и свободи.

С анти-ДПС кампания ГЕРБ дойде на власт, с анти-ДПС кампания ще слезе от власт, предупреди той и припомни: политически инженери с анти-ДПС риторика унищожиха най-старата дясна партия СДС, разбиха НВСВ, създадоха ГЕРБ и ако ГЕРБ продължава с тази анти ДПС кампания, а не с политическа визия - може да изчезне от политическото пространство. 

Повод за коментара му бе въпрос за акциите на градската десница, начело с Христо Иванов, на плаж "Росенец". Карадайъ разясни правната фактология и подчерта, че някой отново се опитва да прави политическо инженерство.

"Ако някой има претенции към определена собственост или към определени нарушения, протестите би трябвало да бъдат пред съответните компетентни органи, а не пред гражданите." 

Според него протести, насочени към определена персона - почетния лидер Ахмед Доган, могат да се съотнесат към началото на миналия век.

Протестите са два вида – едните инсценирани от тези опити, другите са спонтанните на хората, каза председателят на ДПС. 

По отношение изказването на Ахмед Доган по време на пресконференцията на ДПС, Карадайъ беше категоричен, че ДПС никога не е била невидима. "Тя е достатъчно видима последните 30 години", категоричен бе той 

Лидерът на ДПС припомни изявите на Ахмед Доган пред НС, когато пророчески е

очертал пътя на България към ЕС и НАТО. "Днес, 2020 година, нашите приоритети са приоритетите на Европейския съюз - зеления пакт, дигитализацията и гражданското общество. Нашата родина сега има нужда от ускорено икономическо догонващо развитие", подчерта той. 

Той припомни, че 4 години ДПС отстоява приоритетите за чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия, за дигитализация на гражданското общество и зеления пакт, но не е било чуто. Това са приоритети на Европейския съюз, каза Карадайъ и обясни, че затова сега то отива на избори, представяйки на българските граждани програмата си за ускорено и догонващо развитие. Днес нашите приоритети са приоритетите на ЕС – зеленият пакт и дигитализацията на гражданското общество, каза още председателят на ДПС.

На въпроса дали ДПС прави заявка за директно участие в следващото управление Карадайъ отговори: „По дефиниция – политическа партия е обществена организация с цел власт. С кого – от една страна с всички български граждани, които чуят нашите послания и приоритети, които са приоритети на ЕС и нашата програма за ускорено догонващо развитие. Нека минат изборите, нека видим кой колко ябълки има в кошницата си, кой споделя нашите ценности.”.

На база партийните си приоритети ние трябва да изработим национални, каза още Мустафа Карадайъ

България има нужда план за ускорено икономическо развитие и аз усилено работя по тази тема. Имаме разлика по техниките, направи реплика вицепремиерът Томислав Дончев, който също бе гост в предаването. И допълни, че той не е правил кампания срещу друга партия и не одобрява развитието на политическите организации за сметка на атаката към други.

Криза. Така Карадайъ оцени ситуацията в държавата. Кризата в държавата е и здравна, и социална и икономическа, и политическа, коментира председателят на ДПС и подчерта, че системите в държавата не са подготвени, включително и за превенция.

Карадайъ коментира думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към Десетата конференция на Движението: „Но не забрявайте: за да бъдете равнопоставени с другите политически сили, трябва да сте поне една крачка (но не и повече) пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света, в който живеем.” Когато говорим за една крачка напред – ходене или тичане. Тичането има спринт и маратон. Политиката е маратон. Но понякога се налага да се правят и такива действия като спринт – ускорено и догонващо развитие, каза Карадайъ. И подчерта, че особено важна е предпоставката към съвета: „За да бъдете равнопоставени с другите политически сили”.

Защо да сме невидими. Ние сме достатъчно видими в последните 30 години, коментира Карадайъ на въпроса дали съветът на Доган не е бил ДПС просто да бъде по-невидимо. Може би г-н Доган от личен опит отправя това послание, защото още 1990-91 г. от трибуната на парламента посочи мястото на България – европейския път и НАТО. Но помним всички стрели и атаки по негов адрес за това. Виждал е напред и стрелите са били насочвани към него, припомни Карадайъ.

По отношение на специалното приветствие на турския президент Ердоган към конференцията на ДПС Карадайъ заяви, че то е било впечатляващо позитивно. "Фактът, че той спомена името на Бойко Борисов, има значение. Те двамата са в добри взаимоотношения", отбеляза председателят на ДПС.  

И четирите партии в Турция поздравиха ДПС, имаше поздравления от партии в Гърция, Македония, Сърбия, от Румъния, руската партия „Яблоко”, от Грузия, от Азербайджан. Поздрави ни цялото либерално семейство, заяви председателят на ДПС и специално подчерта, че под една или друга форма присъствие на високия форум на ДПС имаха и петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН присъстваха. Благодаря за високата им оценка към ДПС. Това се дължи, че е конференцията е юбилейна, че тази година ДПС навърши 30 години ДПС и че последните 4 години ние имахме много активна международна дейност, обясни Карадайъ. 

Карадайъ подчерта пред БНТ, че ролята на Делян Пеевски в партията не подлежи на съмнение. Повод за коментара му станаха изказвания на бивши кадри на ДПС, които предположиха, че може да се стигне до срив в отношенията на депутата с почетния председател на политическата сила Ахмед Доган. 
Карадайъ припомни част от даренията на фирми, свързвани с Пеевски, като уточни, че "това, което той направи в борбата с коронавируса няма аналог в България". 

Председателят на ДПС повтори думите си от конференцията на партията миналата седмица, когато обяви, че целта е влизане в управлението и активно участие в зелената трансформация на българската икономика. 

"По дефиниция искаме да сме във властта, каквато е целта на всички партии. Искаме всички български граждани да чуят нашите послания и приоритети, които съвпадат с тези на ЕС", добави Карадайъ. 

На въпрос с кого евентуално биха управлявали след изборите, председателят на ДПС заяви: „Посланията ни ще са насочени към всички български граждани, които чуят нашите послания и приоритети, нашата програма за ускорено, догонващо развитие. Много е рано за прогнози. Нека минат изборите, да се види кой колко ябълки има в кошницата, да се видят приоритетите и след това ще излезем пред българските граждани“, призова Карадайъ. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Мустафа Карадайъ: С анти-ДПС кампания ГЕРБ ще последва съдбата на СДС и НДСВ (epicenter.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!