Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо НАП мълчи къде отидоха милионите от хазарта: Кристина Петкова

 Юристът Кристина Петкова продължава битката си да разбере колко пари са отчислявани според закона за хазарта за култура, образование и спорт. НАП отказва да даде информация, а от четирите подопечни Министерства само спортното работи по програми за превенция от зависимости и го отчита на сайта си. Ето и подробностите:


Вярно ли е, че сте стигнали до съда в битката да разберете къде отиват отчисленията от хазарта?

На 24-ти юли т.г. подадох заявления за достъп до обществена информация до Министерството на финансите с питане какви суми събират по Закона за захарта (отм.) и съответно как биват разходвани. От Министерството на финансите препратиха заявлението на Държавната комисия по хазарт (отм.) на 29.07.20г. с мотив, че не разполагат с търсената информация.Комисията обаче бе закрита седмица по-късно, а задължен субект да отговори вече се яви Националната агенция по приходите.

В законоустановения срок за предоставяне на търсената информация отговор не дойде, поради което заведох дело в Административния съд София-град. От съда искам да отмени мълчаливия отказ и да задължи административния орган - НАП, да предостави информацията.

Въпросите, които зададох на Държавната комисия по хазарт (сега НАП) са:

1. Какъв е размерът на събраните такси, съгласно Закона за хазарта? Изрично искам да представят подробна информация по годините, считано от 2014 година, когато е приета мярката, до настоящата 2020 включително, като уточнят вида на организатора и неговото име.

Нещо повече, питам кои организатори са заплащали държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, и кои за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

2. Какъв е размерът на вноските за социално отговорно поведение, съгласно чл. 10а от закона за хазарта е следващият ми въпрос, обхващащ искане за подробна информация от 2014 г до 2020г.

3. Също така, попитах отговорната институция дали има

неплатени в срок годишни вноски за социално отговорно поведение, държавни такси и лихви за забава. Респективно ако има, кои са организаторите, за кои периоди не са плащали, както и вида на дължимите вноски.

По време на съдебната размяна на книжа, от НАП се опитаха на два пъти да заобиколят закона, като първо заявиха пред съда, че са изпратили отговор на моите въпроси на друг електронен адрес, не на този, който съм подала.

Да, за пореден път им се случва да разпространяват лични данни навред.

След което най-нагло в съдебна зала заявиха, че са предоставили отговора в кориците на делото и аз бих могла да се запозная с него там.

Законът за достъп до обществена информация е пределно ясен! Заявителят указва по какъв начин да му бъде предоставена информацията, именно за да не се налага гражданите сами да се сдобиват с исканите данни!

2.     Защо е важно да бъде получена тази информация?
 

В безпрецедентната здравна и социално-икономическа криза, в която се намираме всеки един лев е важен, а ограничаването на кражбите е стъпка в правилната посока, за да се подкрепят конкретни икономически отрасли.

3.     Защо всъщност се заехте с цялото това разследване, което по принцип трябва да бъде направено от съответните органи?


До всички въпроси, чийто отговор търся се стигна след поредица от законодателни гафове от страна на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.

През 2018 година, след обстоен анализ, от Демократи за силна България и Демократична България – обединение внесохме законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта с цел да направим хазартния сектор прозрачен и да защитим обществото от агресивната реклама на хазарт. Текстовете ни съдържаха ограничаване на разпространението и промотирането; ясни критерии за извършване на дейността и конкретни правила за работа на компетентния държавния орган.

Властта обаче не хареса идеята за прозрачен Закон за хазарта от който парите щяха действително да влизат в хазната, затова и за пореден път стихийно и некомпетентно Валери Симеонов „се метна на амбразурата“ и създаде монопол в хазарта, като направи Държавния спортен тотализатор единствен организатор на т.нар. „мек хазарт“. Одържавяването, разбира се, не помогна да се решат проблемите в сектора – отчетността все така липсва; в жилищни блокове се допуска да се откриват игрални зали, а масовото разпространение остана непроменено.

 Тогава започнах да питам къде са парите от хазарт.

 Културното министерство призна, че макар в закона да е заложена целева субсидия за Национален фонд Култура в размер на 10 на сто от внесените през предходната година държавни такси, в действителност от 2014-та година насам пари до него не са стигали.

 Образователното министерство призна, че въпреки законовата разпоредба, от 2012 година до настоящия момент не са предложили дори една програма за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища.

 Спорното министерство заяви, че от 2014-та до настоящия момент разходва субсидията, заложена със Закона за държавния бюджет, като на сайта да се запозная с програмите, по които работят за превенция от зависимости.    

4.     Какво следва?
 

Оттук - насетне чакаме съдът да се произнесе, като оставам с надежда, че Темида ще отсъди справедливо в интерес на българските граждани и ще задължи административният орган да даде информацията какви пари е събирала държавата от хазарт.  

Държавата не функционира, само от нас зависи да я накараме да работи в полза на гражданите, а не да се трупат милиони по нощни шкафчета.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Защо НАП мълчи къде отидоха милионите от хазарта: Кристина Петкова | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!