Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медицинско право: Ето кой ще носи отговорност при нежелана реакция от ваксина

кадър bTV

Може би нашите управляващи гледат дали другите държави са приравнили антигенните тестове с PCR, за да направят това. Това коментира в ефира на bTV адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Няма европейско изискване, а само препоръка за това, уточни тя.

Приравняването на двата теста означава, че тези с положителен бърз тест също трябва да се изолират и карантинират, както и контактните с тях. Лекарите, които са установили такива случаи са задължени да информират РЗИ, подчерта Шаркова.

Все още няма точна и конкретна информация дали поставянето на ваксина срещу коронавируса ще е с информирано съгласие. Понеже обаче тя не е задължителна, се предполага, че който пожелае да се ваксинира, се е запознал с описанието ѝ и евентуалните странични ефекти. При нежелана реакция отговорност могат да носят

лекарят, държавата или компанията производител. Това зависи от това по каква причина се е появила реакцията – от грешка при поставянето, при съхранението и транспортирането, или ако тя не е описана в характеристиката. Мит е, че обикновен гражданин не може да съди фармацевтична компания.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Petel.bg - новини - Медицинско право: При нежелана реакция от ваксина отговорност може да носи лекарят, държавата или производителят

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!