Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Източникът на мистериозни дарения за австралийски политици

Epoch Times / "Look" Journal

…Така, чии интереси всъщност защитава Чоу? Хората в Китай знаят, че без подкрепата на служители от висши нива на Китайската комунистическа партия (ККП) е невъзможно някой да стане така влиятелен и богат както Чоу. Затова, облагодетелствайки се от такива големи дарения, австралийските политици може да се чувстват по-задължени на китайците, отколкото на сънародниците си…  

През юли австралийски медии съобщиха, че загадъчен китайски милиардер – Чау Чак Уинг (Chau Chak Wing), 24-и в списъка за най-богати магнати на Китай за 2003 г. – се е превърнал в най-големия политически дарител в света.

Австралийският вестник SydneyMorningHerald съобщи, че Чау е стоял успешно настрана от общественото внимание през последните няколко години. Той е отказвал много интервюта доскоро, когато е предложи да заплати самолетните билети и престоя на репортери, които желаят да го посетят в неговото имение в ГуангЧоу (GuangChou).

Когато журналистите пристигнали на летището, те били посрещнати като сановници и откарани с луксозни коли Bentley по празна магистрала до частното имение на Чау, включващо голф игрище, 6-звезден хотел и луксозни вили.  

Но въпреки щедрото посрещане, това, което впечатлило действително репортерите, била слабостта на Чау да дарява средства на австралийски политически фигури. Той е не само почетен гост на бившия австралийски премиер, Боб Кар, и на бившия губернатор на Нов Южен Уелс, Морис Йема, но също така е предоставял финансова помощ на настоящи австралийски политици, като премиера Кевин Рад, ковчежника Уейн Суон, министъра на външните работи Стивън Смит, и председателя на земеделския отдел Тони Бърк, за тяхно пътуване до Китай през 2004-2005 г., преди те да дойдат на власт.

Между 2006 г и 2008 г, Чоу дарява 980 000 и 402 000 австралийски долара съответно

на Австралийската трудова партия и на Обединената партия. Когато това бива разкрито, медиите изразяват загриженост, че австралийските политически фигури няма да могат да поддържат независима позиция, след като са получили такива големи суми.

Така, чии интереси всъщност защитава Чоу? Хората в Китай знаят, че без подкрепата на служители от висши нива на Китайската комунистическа партия (ККП) е невъзможно някой да стане така влиятелен и богат както Чоу. Затова, облагодетелствайки се от такива големи дарения, австралийските политици може да се чувстват по-задължени на китайците, отколкото на сънародниците си, на които се предполага, че трябва да служат.

Всъщност вестникът на Чау, AustralianNewExpressDaily, споменава, и то не много деликатно, за този план. Миналият април, в навечерието на пристигането на Олимпийския огън в Канбера, вестникът публикува статия, озаглавена „Нашият вестник предостави 1000 национални флага на китайски студенти”, наблягайки, че предстоящото събитие на „Олимпийския факел, оцветил цяла Австралия в червено с китайски национални знамена”, стана възможно благодарение на AustralianNewExpressDaily.  

В допълнение на това, Чоу е почетен президент на Австралийския съвет за насърчаване на мирно сътрудничество с Китай, известен като ударния фронт на комунистически Китай.

Чен Йонглин, бивш консул по политическите въпроси към Генералното консулство на Китай в Сидни, изложи неотдавна „периферната стратегия” на ККП спрямо Австралия. С това бе показано, че за да установи надмощие в района, ККП инфилтрира систематично чужди правителства и медии, и същевременно затяга своя контрол вътре в Китай.

Така си получава странният феномен, при който „нямащите дават на имащите”: най-големият чуждестранен политически приход на Австралия идва от Китай, където националният приход на глава на населението е 20 пъти по-нисък от този на Австралия.

Също така, вестник на малцинство, като AustralianNewExpressDaily, има способността да мотивира хиляди хора да се борят „за закрилата на Олимпийския огън”.

По време на Олимпийския огън миналия април, Канбера – мирният „град на градините” – е неочаквано превърнат в море от червени флагове. Патриотични китайски студенти с комплекс за национализъм решават, че „закрилата на Олимпийския огън” е завършила с „победа”. Но в очите на австралийците, сцената на потопения в море от червени знамена град е тревожна, и ги кара да се замислят, дали в техните предградия не се е сформирала отделна държава от китайска общност.

В такъв момент австралийците е редно да се запитат „Откъде дойдоха тази ‘мистериозни’ политически дарения? И дали те са наистина безусловни?”

А за китайците ще е уместен въпросът „Защо ККП прахосва нашите спечелени с пот пари и каква е целта?”

Разбира се, при настоящите обстоятелства китайците нямат нито правото да знаят, нито да питат…. Но денят, когато те ще извоюват отново тези свои права, наближава.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!