Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Над 10 000 корумпирани чиновници са избягали от Китай за последните 10 години

Radio Free Asia

Доклад, публикуван по-рано тази година от Изследователския център за създаване на чисто правителство, към Пекинския университет (Beijing University Research Center for Clean Government Construction), разкри, че през последното десетилетие в Северна Америка и Европа са забягнали над 10 000 корумпирани чиновници на Китай. Много от тях все още не са заловени.   


Статия на информационна агенция Шинхуа (Xinhua) , разкрива различните трикове, използвани от корумпираните служители при бягството им от страната. Голяма част от тях правят предварителни приготовления. Първо установяват свои роднини в чужбина и щом като обществеността разбере за схемите им, изчезват зад граница, незабавно трансформирайки се от комунистически чиновници в имигранти в Европа или Северна Америка.

Базираният в Гуиджоу активист на човешките права Чен Ши (Chen Xi) заяви, че отварянето на Китай към външния свят е предоставило на тези чиновници нови възможности за бягство от страната.

„Преди време информационната агенция Шинхуа съобщи, че бившият секретар на компартията в Шанхай, Чен Лиангю (Chen Liangyu), е имал девет паспорта”, каза Чен.

„Корумпираните китайски чиновници разглеждат международната обстановка като помощно средство в полза на алчността им. Например, те излязоха със странното предложение, известно в Китай като „голия” чиновник. Тези чиновници уреждат децата и семействата си да бъдат изпратени в чужбина, докато те остават в Китай и продължават да правят пари. При всеки един знак за опасност, те просто побягват”, допълни той.

Запитан дали има начин за осуетяването на тези порочни схеми, Чен отговори: „При

еднопартийната диктатура, нямам никакви добри предположения."

„Някои хора казват, че ако проблемът с корупцията не бъде разрешен, Китайската комунистическа партия (ККП) ще загине. Докато в това има някаква истина, същевременно би трябвало да се отбележи, че широкото разпространение на корупцията е довело до силна група на интереси в ККП, която е трудно да бъде разклатена”, продължи Чен.

По думите на Професор Джан Су (Znah Su) от Университета Лавал, Канада, при все че политическата корупция може да е налице в повечето правителства, тя е особено ясно изразена в Китай.

„Пълното избягване на корупцията не е реалистично. Никоя държава не може да постигне това – каза професорът. – Но смятам, че корупцията в Китай е по-силно изразена, отколкото в повечето други страни. Какъв е проблемът? Първо, това е въпрос на механизъм. Всеки знае, че абсолютната власт води до абсолютна корупция. Тъй като Китай е избрал този тип политическа система, разбира се, няма възможност за политическа субституция. Смятам, че това е най-основният проблем.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!