Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сбъдна се пророчество на Ванга: Спекуланти пускат водата на борсата

Сбъдна се пророчество на Ванга: Спекуланти пускат водата на борсата

2/3 от световното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода вече не е гарантиран

Едно от пророчествата на Ванга, че в бъдеще водата ще стане по-скъпа от златото, е напът да се сбъдне. Спекулатни изкараха водата на фондовата борса наред със златото и нефта.

Много скоро сладката вода, както и всички други стоки като злато, сребро, платина и нефт, вече ще може да се търгува въз основа на нейната стойност. Това ще стане факт, след като компанията CME Group стартира фючърси за вода, която да се продава на фондовата борса, съобщи информационният портал „thinkinghumanity.com“. 

Фючърсите за водата бяха пуснати на борсата Nasdaq – една от най-големите и най-важните фондови борси в света. Тя започна да се търгува на Чикагската стокова борса в началото на седмицата под кода NHQ2O и беше оценено на $ 486,53 за акър фут (1 акър фут е равен на 1 233,48 куб. м).

Това обаче поражда опасения за комодификация на този основен и най-важен природен ресурс, коментира порталът. Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а следователно и за производството на храна.

Тя е от съществено значение и за промишлеността и за глобалната икономика. Следователно контролът върху водата от страна на

големи корпорации или спекулациите с нея от финансови търговци може да означава, че тя не е разпределена по подходящ начин или че тя се съхранява и продава просто на предлагащия най-висока цена с цел реализиране на печалба.

Една от причините инвеститорите да виждат водата като толкова доходоносна стока, в която да инвестират, е че голяма част от света изчерпва сладките води, тъй като търсенето на вода надхвърля предлагането.

В допълнение към това глобалното затопляне намалява запасите от сладка вода в световен мащаб. Следователно може да се очаква цената да се повиши в дългосрочен план.

Фючърсите на NQH20 ще бъдат иновативен инструмент за по-прозрачно предоставяне на вода на селскостопански, търговски и общински потребители, а обявяването на цените и прехвърляне на риска може да помогне за по-ефективното съгласуване на предлагането и търсенето на този жизненоважен ресурс.

Около 2 милиарда души по света живеят без достъп до чиста вода и се смята, че поради глобалното затопляне около 2/3 от световното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода вече не е гарантиран.

Много геополитически анализатори също предупреждават, че тъй като сладките води стават все по-оскъдни, това може да причини финансови бедствия и дори да доведе до войни между държавите, които се стремят да контролират доставките на вода.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Сбъдна се пророчество на Ванга: Спекуланти пускат водата на борсата - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!