Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радан Кънев: Корупция се крие зад харченето на пари за COVID. Това е цинизъм

.
Радан Кънев

В момента се правят покупки на двойна и тройна цена и зад спешността на COVID се крият корупционни практики. Това е едно ниво на цинизъм, което е трудно да ги преодолеем.  

Това заяви пред bTV евродепутатът Радан Кънев. 

Той коментира рекондния бюджет на Европейския съюз, който обаче ще бъде обвързан с върховенството на правото в държавите-членки. 

"Харченето на пари винаги е въпрос на демократичния процес. Този път има нещо ново, което досега не е съществувало - обвързването на върховенството на закона с отпуснатите пари. Това е огромен морален риск, защото нашите деца ще са обвързани с тях. Сегашните примери не са добри. Разтревожен съм от начина, по който се разходват пари за COVID", коментира още Кънев. 

По думите му парите от Брюксел са "единичен шанс в историята на повече от едно поколение" и целта му не е правителствата на държавите в блока да имат повече пари.

"Целите са рестарт след COVID, изпреварващо развитие на Европа в технологичен аспект и зелена икономика. Нито едно от тези три неща не присъстват в плана на България и това е много тревожно, защото значи, че може да не бъде одобрен от ЕК. Тревожни са данните. Борисов непрекъснато казва да не ни сравняват с Германия. Сравняваме България с Гърция и Румъния и вижадаме - центъра по киберсигурност в Румъния и Microsoft в Гърция. Всички важни теми в България са подчинени на тяснопартийни предизборни интереси", коментира още Кънев. 

По думите му управлението на кризата у нас не е правилно. Кънев посочи като проблем липсата на пакет от икономически мерки, който да върви паралелно със здравните. 

"Няма как без ясна и достатъчна помощ за тези хора да преминем през етапа на здравните мерки. Бих препоръчал на господин Борисов да направят сериозен анализ на мерките в останалите държави и най-накрая да премислят републиканския бюджет. Този бюджет е писан преди катастрофалната ситуация. Той предвижда заеми, рязко увеличени харчове, но към държавната администрация. С цялото ми уважение към тях, но те получават заплатите си във време на криза. Малкият бизнес не получава оборотите си. Това очевидно са сбъркани приоритети. Въпросът е къде се харчат парите", коментира Кънев. 

"Основното, което се случи у нас е закъсняването на мерките. До момента, в който се въведоха каквито и да било мерки мина един много дълъг период, който доведе до тази ситуация на най-висока смъртност в ЕС", допълни още той. 

Евродепутатът изнесе и притеснителни данни - смъртността у нас на седмична база за изминалия месец е със 100% по-висока от тази за същия период миналата година.

"Такива данни никога не е имало в Европа. В края на ноември над 400 души сме загубили дневно повече от нормалното. Това за два дни са повече от починалите при катастрофи", посочи още Кънев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Радан Кънев: Корупция се крие зад харченето на пари за COVID. Това е цинизъм (frognews.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!