Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде е ОЛАФ? МВнР обяви обществена поръчка с предварително избран победител (още 700 бона „бонус“ за хунтата)

„Шефе, виж каква далавера измислих“

Управляващата шайка престъпници продължава да раздава държавни пари на сови фирми, газейки закона както си иска, разкри Narod.bg. Въпросът е къде е The European Anti-Fraud Office (OLAF) – Европейската служба за борба с измамите и защо бандитите, облечени с власт, не са на подсъдимата скаймека?

Поредната далавера се заформи от Министерството на външните работи (МВнР), управлявано от вярната на Баце Екатерина Захариева от пазарджишкото с. Бошуля.

Ведомството качи документация за обществена поръчка за поддръжка на визовата система, в която вече е посочен победите – фирмата „Ай Би Ес България”.

Така цялата процедура по ЗОП се оказва чиста проформа или пунта-мара, ако използваме лексиката на премиер-министъра от СИК, съобщи и bird.bg.

Става дума за обществена поръчка с номер 00105-2020-0036 „Следгаранционна поддръжка на програмното и техническо осигуряване на Националната визова информационна система с две обособени позиции” за 589 992,00 лв. без ДДС, над 700 бона с данък добавена стойност.

Поръчката е в областта на отбраната и сигурността и съдържа класифицирана информация поради което техническата спецификация е тайна.

Не е тайна обаче, кой трябва да спечели поръчката според МВнР. Това е фирмата “Ай Би Ес България” ЕООД с едноличен собственик Горан Ангелов. Нейните реквизити се виждат черно на бяло в пакета документи за предварителен подбор, публикуван на сайта на Агенцията за обществени поръчки за втората обособена позиция по поръчката. В точка 59 от Проект на договор / dogovor uslugi ОП 2 са вписани данните на изпълнителя, които съвпадат с адреса, собственика и контактната информация на фирмата “Ай Би Ес България ЕООД”.

В проектодоговора за обществената поръчка изпълнителят вече е вписан

Файлът с пакета документи се казва T74601-Експорт-20200904.zip и има следната контролна сума: SHA256: d89fe01ffc30a510b0e7688e00cdfef08da7bcc115e49bc4599bc911c1cd8944

Преди публикацията се постарахме да

нотаризираме присъствието именно на този файл в системата на Агенцията за обществени поръчки, като няколко читатели на сайта го свалиха и провериха контролната сума.

С нея се идентифицира еднозначно всеки един дигитален обект. Наблюденията на читателите са публикувани като коментар към публикация във Facebook, с което се удостоверява времето на сваляне и съдържанието на файла.

Документите за “предварителния подбор”, който според МВнР очевидно вече е предрешен, са качени на 04 септември 2020 и кандидатите могат да се заявят до 01 октомври. Самият проектодоговор обаче е изготвен по-рано според наличните в него метаданни. Това е станало на 03 август 2020 и последната промяна е направена на 28 август, няколко дни преди да бъде качен в системата на АОП.

Метаданните на файла с проектодоговора

Фирмата “Ай Би Ес” има солидна история в обществените поръчки, като е спечелила договори за над 59 милиона лева самостоятелно, а ако се брои и участието ѝ в консорциуми, сумата набъбва на 73 милиона лева.

Клиенти са големи държавни институции като Министерството на финансите, Министерство на здравеопазването, ДФЗ, ВАС, Агенция “Митници”, както и фирми като Български пощи и АЕЦ Козлодуй и т.н.

За компанията на Горан Ангелов работят над 70 души според справка в НОИ. “Ай Би Ес” е партньор, изпълнител или подизпълнител на 13 проекта от Оперативните програми за периода 2014-2020, показва нашата информационна система.

Тя е също така бенефициар на два проекта по ОП за периода 2007-2013 на обща стойност 568401.00 лв. “Ай Би Ес” се труди и по проекта на Държавна агенция “Електронно управление” за прилагане на Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги, финансиран с 6,9 милиона лева европейски средства.

МВнР е сключило вече няколко договора с тази фирма на обща стойност 1,3 милиона лева. Сред тях е и договор от 2018 г. със сходен предмет като въпросната обществена поръчка за “поддръжката на програмното осигуряване (софтуерни лицензи) на инфраструктурата, базирана на платформи на IBM, за нуждите на НВИС и на визовата дейност в консулските служби”.

Желанието на МВнР да запази същата фирма за поддръжката на визовата системата е разбираемо, но процедурата по ЗОП можеше да се спази поне формално. БРРД изпрати въпроси до пресслужбата на МВнР относно това нарушение и ще обнови публикацията след получаване на отговора.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Къде е ОЛАФ? МВнР обяви обществена поръчка с предварително избран победител (още 700 бона „бонус“ за хунтата) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!