Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Отрицателен на COVID-19 се оказа починал с COVID-19" – разказ за проблемите на системата

'Отрицателен на COVID-19 се оказа починал с COVID-19' – разказ за проблемите на системата


В София е починал 74 годишен мъж с инсулт и е регистриран като пациент, починал с COVID-19 след като именно заради липсата на положителен тест за коронавирус се оказало невъзможно настаняването му в болница. Така звучи накратко историята на възрастен пациент, разказана от племенницата му Михаела Петрова пред Българското национално радио. Случаят е поредният пример, който показва проблемите на пациенти и техни близки в опитите да получат медицинска помощ в условията на COVID епидемия.

Мъжът бил с онкологично заболяване, претърпял и операция на главата през април. На 22 ноември легнал да си почине и тъй като часове наред не се събуждал, близките му извикали линейка. Според разказа на племенницата му спешният медик казал, че "той просто си спи" и посъветвал близките, ако 74 годишният мъж не се събуди на сутринта, отново да извикат линейка.

Така и станало, като този път по думите на Михаела Петрова лекарят казал "това често се случва при операция на главата, той просто ще си умре, не го безпокойте повече". В този контекст говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска зявява пред БНР, че според разговорите ѝ с лекарите те смятали още на този етап, че човекът скоро ще почине.

"Първите два екипа, независимо какво са решили да кажат на близките, те са разбрали, че за съжаление този човек губи живота и са искали да му спестят това, което се е случило", казва Катя Сунгарска.

Според Михаела Петрова чичо ѝ е претърпял инсулт и се обадила в болница "Свети Иван Рилски", където през април мъжът е бил опериран. Оттам ѝ обяснили, че им е необходима диагноза от Спешна помощ, за да могат да го приемат или да се обърнат към "някоя от големите болници, които имат противошокова зала и Спешно отделение".

Така Михаела Петрова звъннала на болниците "Царица Йоана - ИСУЛ" и "Пирогов", като твърди, че прием ѝ бил отказан с аргумента, че "всичко е COVID". С Военномедицинска академия (ВМА) и "Света Анна" жената казва, че не успяла да се свърже.

Затова отново се обажда на Спешна помощ и дошъл лекар, който извършил обстоен преглед (жената няколко пъти изрично казва, че е много благодарна на медика) на все още непробудния чичо. Според разказа на племенницата медикът е заключил, че диагнозата на чичо ѝ е "масивен инслут, вследствие на който е изпаднал в дълбока кома". Така пациентът бил закаран от спешния екип към болница "Свети Наум", където му е направен бърз антигенен тест за коронавирус. Резултатът бил отрицателен и "точно в това се състоеше проблемът", заключва Михаела Петрова, защото от болницата отказали да го приемат.

"Да се настани пациент без COVID е толкова трудно, колкото да се настани човек с COVID", заяви пред БНР говорителят на Спешна помощ.

След това пациентът в линейка и близките му отиват до "Пирогов", където първоначално отказали прием, защото прегледали документацията и според разказа на Михаела Петрова заключили "не можем да го приемем, човекът няма COVID". Впоследствие обаче след консултация с "шефа на "Пирогов" 74 годишният мъж бил приет. По думите ѝ нейната леля изчакала да му бъдат направени изследвания и след повече от час разбрала, че чичото е починал.

В документите, които семейството получило от траурната агенция, пишело, че чичото е починал с COVID-19, твърди племенницата пред БНР. "В крайна сметка един човек, отрицателен на COVID-19, се оказа починал с COVID-19", обобщава Михаела Петрова, като отново се позовава, че часове по-рано отрицателният антигенен тест е бил причина за отказ за прием в болница.

Жената отбелязва, че не знае, но се съмнява, че в "Пирогов" му е направено повторно изследване за коронавирус. БНР изрично отбелязва, че е направен опит за връзка с болницата, но бил неуспешен и все пак Националното радио остава в очакване да чуе гледната точка на лечебното заведение. Според позицията на Спешна помощ единствено аутопсия може да докаже, че инсулт е причината за смъртта на възрастния мъж, а на говорителя не е известно, дали е направена такава.

"Направи се така, че всички болници да са с COVID случаи, никъде другаде да не се лекуват други заболявания, да нямаме достъп до лечение, хората да си умират по къщите. И още по-лошо: точно, защото не са с COVID", заключва Михаела Петрова

За да има здравеопазване и за хората в България Тръмп трябва да победи Злото което управлява по света и У НАС.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: "Отрицателен на COVID-19 се оказа починал с COVID-19" – разказ за проблемите на системата - България - Дневник (dnevnik.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!