Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветан Василев: "Участието на ББР в ПИБ е престъпление. Пеевски овладя 4-5 банки през БНБ и правителството. За това престъпление трябва да отговарят много хора — като се започне от Бойко Борисов и... "

"За това престъпление трябва да отговарят много хора — като се започне от Бойко Борисов и ресорните му министри, премине се през борда на ББР и се стигне до БНБ. Самата транзакция е замислена някъде между "бункер Берлин" и "бордей Бояна" и нейните цели са ясни — опит за преодоляване на проблемите на ПИБ (временно) и убеждаване на ЕЦБ, че банковата система е стабилна. Неслучайно за първи път в историята на БНБ ръководител на Банков надзор е кадър на търговска банка - при това съвсем „случайно“ на ПИБ.
От 2014 г. ББР е банка-убежище или банка-касичка на Пеевски." 

През последните седмици акциите на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ главоломно изтекоха надолу на Българската фондова борса като добавена стойност за държавната Българска банка за развитие /ББР/. Това предизвика множество въпроси и негативни реакции сред гражданите, които се чувстват измамени, а парите им изпозлвани отново за мафиотско-олигархични врътки с банков оттенък. До този момент няма отговори нито от ръководството на ББР, нито от БНБ, нито от премиера Бойко Борисов, който преди месеци оправдаваше покупката като последно изискване за приемането на България в "чакалнята" на еврозоната.
Чия е отговорността за претърпените загуби за държавата и данъкоплатците и каква е била истинската цел за закупуването на "портфейл" на ПИБ от правителството на Бойко Борисов - LIBERTA.BG разговаря с Цветан Василев.

- Г-н Василев, оказва се, че има срив на цената на акциите на ПИБ на Българската фондова борса. През лятото държавата купи дял от проблемната банка ПИБ на цена на акция от 5 лева, въпреки че книжата се търгуваха на 2,5 лв. Сега акцията се оценя на срамните 1,80 лева.
Обяснете методологията - какъв е и размерът на загубата за данъкоплатците/държавата и кой трябва да понесе отговорност за тази неизгодна сделка?

- Известно е, че държавата спасява вече няколко пъти ПИБ, показвайки очевидно двойни стандарти в политиката спрямо търговските банки и в частност спрямо КТБ, която беше насилствено ликвидирана през 2014 г. с ативната роля на държавните институции. Що се отнася до участието на държавната ББР в ПИБ, лично считам това за престъпление. При това не е важен само количественият ефект (загуба) за държавната банка от това участие, причинен от очевидното надценяване на акциите на частната банка при тяхното записване от страна на държавната.
Естествено, загубата днес се е увеличила в резултат на продължаващото обезценяване на акциите на ПИБ на борсата и вече надхвърля 90 милиона лева. Моето мнение, обаче, е, че загубата възлиза на цялата инвестиция, т.е. на 140 милиона лева, отчитайки липсата на ликвидност на тази позиция на борсата и, разбира се, факта, че този миноритарен пакет не носи никакви права, освен на дивидент, който в сегашната ситуация и действителното финансово състояние на ПИБ е мираж за следващите години.

В обобщение, решението на правителството на Борисов за участие на ББР в ПИБ, представено на обществото като сделка за бъдещето на България в Европейския банков съюз, е чиста проба престъпление срещу финансите на държавата.
За това престъпление трябва да отговарят много хора — като се започне от Бойко Борисов и ресорните му министри, премине се през борда на ББР и се стигне до БНБ. В крайна сметка и двете банки са подотчетни на БНБ и решаването на проблемите на едната, чрез формиране на проблеми на другата, би следвало да интересува централната банка. Много ми е интересно как биха изглеждали капиталовите показатели на ББР, в случай че загубата от „инвестицията” в ПИБ бъде извадена от капитала на банката.

- Министрите в кабинета на Борисов, смятани за близки до Пеевски – Горанов и Караниколов, вече не са в управлението, а сделката се реализира през държавната банка ББР, за да не изглежда като директна държавна помощ пред ЕК и ЕЦБ. А какво е, ако не е държавна помощ, след като се реализира с пари от държавна банка, която е създадена да подпомага малките и средните предприятия, а всъщност финансира бизнеси, свързани с Делян Пеевски?

Известно е, че ББР отдавна не изпълнява функциите, за които е създадена. Нека все пак да си припомним как „спонтанно” ББР рефинансира експозициите на фирмата на Пеевски „Водстрой 98” към КТБ след поставянето на банката под особен надзор, в резултат на рейда, организиран от него и прокуратурата. При това, тогава нито Горанов, нито Караниколов бяха министри. Любопитно е дали въобще тези експозиции са погасени и до ден днешен, независимо от „странното” поглъщане на "Водстрой 98" от "Хидрострой". С една дума, още от 2014 г. ББР е банка-убежище или банка-касичка на Пеевски. А за нейното финансово състояние, особено след ерата "Караниколов-Мавродиев" и сега с кадъра на ПИБ Живко Тодоров, мога само да си представям.

Самата транзакция е замислена някъде между "бункер Берлин" и "бордей Бояна" и нейните цели са ясни — опит за преодоляване на проблемите на ПИБ (временно) и убеждаване на ЕЦБ, че банковата система е стабилна. Едновременно с това транзакцията цели и овладяване на банката от страна на Пеевски. Естествено, за целта,  на ЕЦБ и ЕК е представено някакво относително логично обяснение (не че оттам са се засилили много да проверяват), така че да бъдат преодолени съмненията за държавна помощ. Но както се казва, на лъжата краката са къси. Пазарът ясно показа, че това си е по същество държавна помощ.               

- Защо ПИБ е толкова важна за управляващите и олигарсите им? Тя бе спасена от фалит през 2014 г. от държавата, а сега – през 2020 г. капиталовият й недостиг отново беше покрит с държавни пари, този път по претекст - България да бъде приета в Банковия съюз. Може ли да предположим, че мафията в България няма интерес от фалирането на банки, зад които не стоят апетитни активи, които да бъдат последствие разпределени между членовете й?

- Не мисля, че за някого е тайна, че решението за предоставяне на държавна помощ на все пак неатакуваната от държавни институции и имаща проблеми през 2014 г. банка не се основава на никаква логика, още повече, че вече е известен последният към това време надзорен доклад за ПИБ. Отново бих искал да заявя, че с това не целя и не желая публиката да остане с впечатление, че ПИБ е трябвало да бъде фалирана тогава. Просто разликата в подхода на държавата към двете банки е очеизвадна. Затова и държавата трябва да понесе своята отговорност за ликвидацията на КТБ, чиято криза беше инициирана с действията на прокуратурата и полицията.

Както вече казах, ПИБ е спасявана неколкократно в периода 2008-2020 г. Независимо от всички инжекции на държавата, нейният капитал и до днес не е достатъчен. Да не говорим, че през 2014 г. тя въобще не отговаряше на изискванията, защото по най-груби изчисления нейният собствен капитал беше отрицателен — при това с над 600 милиона лева.
Защо е толкова важна за "дълбоката държава" и мафията, чийто най-видим представител е Пеевски?! Преди всичко, държавата не можеше и не може да си позволи да преглътне втори голям фалит заради празния Фонд за гарантиране на влоговете на гражданите. Наред с това, същата тази мафия, която ликвидира КТБ, се стреми да доказва на всяка цена, че КТБ е била някакво изключение, защото, виждате ли, била източена от мен. А фалит на друга банка би бил абсолютно опровержение на тяхната теза. Разбира се, обществото вече е започнало да си задава редица въпроси, макар и далеч от проблематиката и бидейки отровено от пропагандата на ликвидаторите през тези дълги години.

Естествено, ударът срещу КТБ, освен че трябваше да е наказание за мен и предупреждение към бизнеса, целеше и финансово обогатяване на мафията. Многократно съм изнасял оценките на активите на банката и реализираните печалби от Пеевски (главно) и приятелите на Борисов. Това не е всичко, защото с фалирането на банката Пеевски не само заграби или се осребри с редица нейни активи, но си и спести заплащането на косвени дългове към КТБ за над 500 милиона лева.

Всъщност, без да е вложил нито един лев, Пеевски чрез рекета си и контрола върху БНБ и правителството превзе през този период вече 4-5 банки с активи за над 16 милиарда лева. Мога да предположа в какво състояние са те, след като получавам информация за техните експозии.
За съжаление, БНБ си затваря очите, дори за очеизбодни кражби и нарушения. Неслучайно за първи път в историята на БНБ ръководител на Банков надзор е кадър на търговска банка - при това съвсем „случайно“ на ПИБ.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Цветан Василев: "Участието на ББР в ПИБ е престъпление. Пеевски овладя 4-5 банки през БНБ и правителството" | liberta.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!