Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай получавал 30 години космическите разработки на САЩ, 90 години затвор чакат шпионина

Донгфан Чун

bgfactor.org , Николай Атанасов

73-годишният инженер Донгфан “Грег” Чун предавал на родината си секретни данни за совалките, ракетни двигатели и др.

Федерален съд в Калифорния призна родения в Китай 73-годишен американски инженер Донгфан “Грег” Чун (Dongfan "Greg" Chung) за виновен по обвиненията в комерчески шпионаж в полза на родината си и предаването на секретна документация за американската космическа програма в продължение на 30 години, предава Associated Press .

Делото “Чун” е съдебен прецедент, ткъй като е първото по Закона за борба с икономическия шпионаж от 1996 г. (1996 U.S. Economic Espionage Act), уточнява BBC News . Присъдата на шпионина ще бъде произнесена на 9 ноември, като той е заплашен от над 90 години затвор.

Съдът призна Чун, който е бивш служител на отбранителните корпорации Boeing и Rockwell International, за виновен по 6 епизода на технологичен шпионаж, касаещ космическите програми на САЩ. Агентът откраднал и предал на китайски официални лица 300 000 страници секретна документация с данни за совалките, двигателите на ракетите носители, както и за разработката на системата за зареждане с гориво на ракетите на стойност $ 50 млн., разработвана от Boeing в продължение на 5 години.

Натурализираният инженер работил за китайските спецслужби в продължение на 30 години. Той работел в космическия департамент на Rockwell International до 1996 г., когато компанията е погълната от Boeing, за която агентът продължава да работи до уволнението си през 2002 г. След катастрофата със совалката “Колумбия” през 2003 г., Чун е върнат на работа в корпорацията като консултант, като остава в нея чак до 2006 г. Следствието установило, че той влязъл в контакт с китайското разузнаване почти веднага след назначението си и в двете компании.

Както уточнява CNN , при първите обиски в дома на инженера през 2006 г., там били открити над 250 000 страници секретни документи. Сред представените в съда улики е

и корреспонданцията на Чун с представители на китайската авиационна индустрия и други официални лица, започнала още през 1979 г. В нея той споменава изпратени вече тайни документи, в т. ч. 24 ръководства за американския бомбардировач B-1.

Чун осъществил и няколко пътувания до Китай в периода от 1985 до 2003 г., по време на които се срещал с държавни чиновници и обсъждал методите за предаването на секретната информация.

Американските правоохранителни органи попаднали по следите на Донгфан Чун в хода на разследването на дейността на друг китайски агент, Чи Мак (Chi Mak), който през 2007 г. бе признат за виновен в заговор за предаването на щатски отбранителни технологии на Китай и осъден на 24 години затвор. През 2008 г. по същото дело за съучастие в държавен шпионаж бе осъдена на 3 години затвор и съпругата на Чи Мак, Ребека Чиу Лайва (Chiu Lai-wah), като в агентурната мрежа били задействани и брата, съпругата му и племеника на Мак.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!