Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайското грубиянство започва да среща отпор от света

Shar Адамс, Epoch Times

Само дни след ареста на един от ръководителите на англо-австралийския минен гигант, Rio Tinto, китайският комунистически режим се опита да приложи отново своите грубиянски тактики и да окаже натиск да не се излъчва филм за уйгурска активистка,по време на най-големия филмов фестивал в Австралия.

Ричард Mур, изпълнителен директор на Международния филмов фестивал в Мелбърн, каза, че е бил контактуван от културното аташе на китайското консулство в Мелбърн (Австралия), г-ца Чунмей Чен (Chunmei Chen), която му казала да спре излъчването на документалния филм за Ребия Кадир (Rebiya Kadeer) , успешна бизнесжена и лидер на Световния конгрес на уйгурите.

Китайският режим обвинява г-жа Кадир за протестите в провинция Шинджиянг (Xinjiang) миналата седмица, при които според данни на китайското правителство са загинали около 180 души, но според уйгурската общественост жертвите са значително повече. Столицата Урумчи (Urumqi) в момента е напълно парализирана.

Ричард Mур твърди, че г-ца Чен е била настойчива в искането си той да спре прожекцията на документалния филм „Десет условия за любов” (“Ten Conditions of Love”).

"Тя ми каза, че звъни, за да ме убеди да спра излъчването на определен филм във фестивала, „Десет условия за любов”, каза г-н Мур за националната австралийска медия, АВС.

"Аз й отговорих, че нямам причина да спра този филм от фестивала, а тя продължи като настоя, че трябва да дам обяснение за моето решение да се включи филма.

Отвърнах й, 'Много съжалявам, но не виждам защо трябва да давам обяснения за

включването на този филм във фестивала'. Тогава тя продължи, като започна да изброява ‘престъпленията’ на Ребия Кадир. "

Г-н Мур каза, че след пет минути слушане на г-ца Чен, той „изключил”.

Въпросният докумнтален филм разкрива трудностите, понесени от г-жа Кадир и нейния съпруг-активист, Сидик Рузи (Sidik Rouzi), в тяхната кампания за автономия на уйгурите в Китай. Две от 11-те деца на г-жа Кадир са хвърлени в затвора в резултат на тази кампания.

Г-н Мур каза, че г-ца Чен се е опитала също да попречи на организаторите да включат г-жа Кадир като гост-говорител на фестивала.

„Тя беше много недоволна, че Ребия Кадир идва тук като гост", отбеляза той.

Австралийските политици и служители не са незапознати с поведението на китайските дипломати, които редовно нарушават дипломатическия протокол и се месят в събития, организирани в Австралия.

Арест в Rio Tinto

Новината за намесата в Международния филмов фестивал в Мелбърн няма да промени мнението за китайските власти на австралийската общественост. Преди това тя бе шокирана от китайското обвинение в шпионаж срещу австралийския гражданин, Стърн Ху (Stern Hu) , висш изпълнителен директор в англо-австралийския минен гигант, Rio Tinto. 

Г-н Ху, заедно с трима други служители от Rio Tinto, беше задържан на 5-и юли и обвинен на следващата седмица в подкупване на ръководители на 16 китайски стоманолеярни, съгласно публикация в държавния вестник ChinaDaily.

Австралийският премиер, Кевин Рад, говори открито в защита на г-н Ху, който се ползва с уважението на австралийски и китайски бизнес кръгове.

Г-н Рад каза, че правителства и бизнес корпорации по света ще наблюдават със силен интерес това, което става с г-н Ху.

"Разбира се, Австралия има значителни икономически интереси в отношенията си с Китай, но аз напомням на нашите китайски приятели, че Китай също има значителни икономически интереси в своите отношения с Австралия, както и с другите си търговски партньори по света", каза той, допълвайки:

"Редица чужди правителства и корпорации ще наблюдават този случай с интерес и ще го наблюдават много отблизо, така че те ще правят свои собствени заключения относно това как той протича."

САЩ загрижени

Съединените щати показват също, че наблюдават внимателно това събитие. Търговският секретар на САЩ, Гари Лок, каза, че това предизвиква „голяма загриженост у американските инвеститори и многонационални компании по света, които имат свързани с енергетиката проекти”.

"Трябва да има прозрачност, трябва да имаме гаранции и доверие, че хората, работещи за тези многонационални компании, международни компании, американски компании, ще бъдат третирани справедливо”, каза той за TheWallStreetJournal.

Г-н Лок, който в момента е в Китай, каза, че ще повдигне този въпрос пред китайския премиер, Уен Джиабао (Wen Jiabao).

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!