Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов резил на ГЕРБ: Леля Цецка вършела незаконни неща (Решение на съда)

Катя Матева, която като шеф на дирекция „Българско гражданство” в правосъдното министерство, първа заговори за далаверите и продажбата на наши документи на чужденци, е възстановена на работа с решение на Върховния административен съд. Решението е окончателно и тя ще заеме отново поста си, обясняват юристи, запознати с казуса, съобщава „Уикенд“.

Уволнението на служителката, която се опълчи срещу схемата, е разписано през 2017 г. от тогавашната правосъдна министърка Цецка Цачева.

Известно е, че самата тя изхвърча позорно от голямата политика покрай скандала с евтиния й, но много луксозен апартамент.

Да припомним – оказа се, че столичният дом на Цецка не само е много евтин, но и липсват документи, които да докажат, че въобще е платен.

Интригата около Катя Матева се заплита през 2014 г., когато тя подава сигнал до прокуратурата, а две години по-късно, през 2016 г. и до ДАНС, за търговията и рушветите при раздаването на българско гражданство на персони от Македония, Сърбия, Албания, Косово и бивши съветски републики.

„Уикенд” многократно е описвал този черен бизнес, в който се въртят милиони евро. Сигналите на Катя Матева хвърлят светлина върху машинациите, с които чужденци, включително и престъпни елементи, без да имат български произход, получават срещу тлъсти подкупи наши лични документи.

Тази позиция обаче я прави неудобна и Цецка Цачева услужливо бърза да разпише заповед, с която да я махне далеч от министерството.

Сега съдът отбелязва, че дисциплинарното уволнение на Катя Матева е незаконно, не е мотивирано и няма доказателства за нейни служебни прегрешения. Явно Цецка Цачева в случая е действала не като юрист, а като натисната от ВМРО, понеже войводите, както е известно, са първи поборници за раздаването на български документи на граждани от Македония и други съседни страни.

На свой ред и забравената вече правосъдна министърка от служебното правителство Мария Павлова се беше произнесла пред една от националните телевизии, че Катя Матева блокирала 17 000 молби за българско гражданство.

След подобни изявления не е странно, че от Брюксел непрекъснато идват призиви да се уважава върховенството на закона. В конкретния случай Цецка Цачева, а и въпросната Мария Павлова действат не като юристи и министри, а като политически лица, което се подава в конкретния случай на натиска на войводите.

Показателно е също, че веднага след уволнението на Катя Матева рязко скача броят на новоизлюпените българи от Македония, Сърбия, Косово, Албания.

Затова пък сега в решението на върховните магистрати е написано: „Безспорно се установява по делото, че е останало неясно и недоказано от фактическа страна по какъв начин служителката е уронила престижа на Министерството на правосъдието”. Сигналът за далаверата с българските документи завърши с арести в Държавната агенция за българите в чужбина, която от години е под егидата на ВМРО.

Шефът й Петър Харалампиев – Бате Харо беше зрелищно арестуван. Макар и пионка в голямата далавера, той сега ще бъде изправен на съд.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Нов резил на ГЕРБ: Леля Цецка вършела незаконни неща (Решение на съда) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!