Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Файненшъл таймс: България е най-бързо изчезващата нация в света - Българското правителство търпи абсолютен провал в най-важната цел за всяко правителство - да направи страната привлекателна за живот за собственото й население

Файненшъл таймс: България е най-бързо изчезващата нация в света

България оглави негативната класация на „Файненшъл таймс“ за страните с най-бързо изчезваща популация в света. Показателите на Северна Македония са поне два пъти по-добри.

Българското правителство търпи абсолютен провал в най-важната цел за всяко правителство - да направи страната привлекателна за живот за собственото й население.

Въпреки десетки милиарди помощи за България от ЕС българските граждани, включително от малцинствата, продължават да бягат от страната в търсене на по-добър живот.

Това в комбинация с кратката продължителност на живота и високата смъртност неминуемо води до бързо изчезване на нацията. Няма и интерес на външна миграция към страната, която да компенсира изчезването на работната сила. 

Данните на „Файненшъл таймс“ сочат, че популацията на страната ни ще намалее от 6,9 млн. през 2020 г. до 5,4 млн. до 2050 г. Това са 22,5% спад за краткия период от 30 години, съобщи БТВ.

Според Би Би Си опитите на българските власти да предоставят по-добри възможности на младите хора у нас и по този начин да ги спрат да емигрират са неуспешни.

На второ място попада Литва. Популацията на страната в момента е 2,7 млн., като до

2050 г. ще намалее до 2,1 млн. – 22,1% спад. При Латвия положението е подобно. В момента населението на страната е 1,9 млн. души, като до 2050 г. ще бъде регистриран спад от 21,6% или 1,5 млн. души.

На четвърто място е Украйна, чието население наброява 43,7 млн. души, но до 2050 г. се очаква да спадне до 35,2 млн. – около 19,5% по-малко.

При сърбите в момента популацията е от 8,7 млн., като до 2050 г. се очаква да намалее до 7,1 млн.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Файненшъл таймс: България е най-бързо изчезващата нация в света - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!