Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Случаят с „шпионите” от Rio показва рисковете в бизнеса с Китай

Epoch Times / Reuters

ШАНХАЙ - Бумтящата китайска икономика е магнит за чуждестранни фирми, но сагата на задържаните за шпиониране четирима ръководители от RioTinto показва какви са рисковете при правенето на бизнес със силно контролирана страна, управлявана като еднопартийна държава.

Въпреки блясъка и обаянието на Пекин и Шанхай, с техните шикозни бутици и извисяващи се стоманени небостъргачи, Китай е все още управляван от комунистическа партия, която малко толерира несъгласие и контролира много аспекти от живота, включително икономиката.

Тази икономика, сега трета по сила в света, си остава "почти управлявана от политически диктат", каза Матю Краб (Matthew Crabbe), директор на фирмата Access Asia.  

"Трябва да се разбере, че това е все още комунистическа страна. Там все още е в сила плановата икономика."

Китайски власти задържаха Стърн Ху (Stern Hu), висш търговец на желязна руда в Китай и представител на фирмата Rio Tinto. Той бе задържан в неделя по подозрения за кражба на държавни тайни, каза в неделя министърът на външните работи на Австралия, Стивън Смит. Трима други китайци от екипа на Ху са били също задържани.

Външното министерство на Китай каза в четвъртък, че четиримата са наранили "националния интерес и сигурността на Китай".

Задържанията станаха след като шанхайски вестник съобщи, че китайски металургични заводи са отстъпили в годишните цени за желязна руда, съгласявайки се на 33-процентното намаление, определено по-рано от другите азиатски стоманолеяри.  

Тази капитулация ще представлява загуба на лице за подкрепяната от държавата Китайска асоциация за желязо и стомана, която обеща на централното управление да постигне по-голяма отстъпка.

Увеличаване на залога

Задържането на тези ръководители не е без прецедент.

Китайски и чуждестранни бизнес-личности са били задържани или дори отвличани в Китай в процеса на бизнес-спорове, според сведенията заради погранични или данъчни нарушения, или като тактика за упражняване на натиск от страна на правителствени

бюра или конкуренти, подкрепяни от държавата.

Но официалното потвърждение сега от китайското правителство, заедно с обвиненията за шпиониране, увеличават залога в този случай.

Исторически, китайски граждани, които са придобили чуждо гражданство, са особено уязвими към задържане в Китай.

Това поставя проблем пред многото външни многонационални компании, които все повече насърчават и разчитат на завръщащи се в страната си китайци като Ху, заради тяхната уникално познаване на двете бизнес-култури – Западната и китайската.

Друг проблем е, че почти всичко може да бъде наречено „държавна тайна” в Китай, особено когато става въпрос за икономическа информация.

'China Inc'

"Това действително подчертава, може би повече от който и да е друг случай от близките години, потенциалната уязвимост на закона да бъде интерпретиран много гъвкаво, и огромното сиво поле  най-вече около информацията и около това, какво се счита за държавна тайна", каза Ендрю Гилхолм (Andrew Gilholm), старши анализатор в Control Risks за региона на Китай и североизточна Азия.

"FDI (foreign direct investment / чуждата директна инвестиция) вече спадна. Въпреки че не очакваме това действително да разубеди инвеститорите, хората ще наблюдават много внимателно. Всеки признак, че това може да е началото на тенденция, ще е много тревожещ и може да окаже реално въздействие върху инвеститорските отношения."

Тези задържания се случват в момент на напрежение между Китай и Австралия.

Миналия месец Rio Tinto отказа на китайската държавно-притежавана компания за метали, Chinalco, заплануваната инвестиция от 19.5 милиарда щ.д., увеличавайки напрежението между тези два търговски партньора точно в момента, когато преговорите за цената на желязната руда наближаваха крайния срок от 30-и юни.  

Въпросните задържания може би ще изиграят ролята на амуниции за онези политици и общественост в западните страни, които вече са скептични към независимостта на китайските корпорации, опитващи се да закупят ценни активи, каза анализатор.

"Това поставя голяма тежест върху аргумента, че онези от хората на China Inc, които до този момент не са смятали така, сега ще се променят", каза консултант от австралийската промишленост, който пожела анонимност, позовавайки се на чувствителността на случая.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!