Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗВЪНРЕДНО: Втори локдаун: Затварят България от петък (ВИДЕО)

България влиза във втори локдаун от петък. Затварят всички ресторанти, барове, дискотеки, молове, училища, детски градини и ясли. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Предложенията са негови и предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет. В случай, че влязат в сила и ако дадат резултат, те може да бъдат преосмислени около Коледа, обеща министърът.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца - до март 2021 година, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

"Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет”, обяви здравният министър.

Новите мерки, които е предложил проф. Антгелов, са:

- Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месец, до края на месец март.

- Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всякакви извънкласни дейности.

- Преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества.

- Продължаване на забраната за посещения на дискотеки и барове.

- Преустановяване на работата на заведенията за хранене, кафета и т.н. Съответните могат да работят само за доставки по домовете.

- Затваряне на всички нехранителни магазини - молове и т.н.

- Забрана на всякакви вътрешни и външни екскурзии.

"КПП-та категорично няма да има. Тази мярка е доказала своята неефективност във времето. Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след 20 и няколко дни. Очаква се тези мерки да дадат резултат най-рано след 8 дни - такива са данните в науката. Важно е дадем глътка въздух на здравната ни система", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Няма място за паника и притеснение. От самото начало казвам, че тази битка ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина, добави той.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

В сградата на Министерския съвет в този момент се провежда извънреден брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов и на Националния оперативен щаб във връзка с усложнената епидемиологична ситуация в страната и голямата смъртност, причинена от коронавируса.

В пресконференцията участват и директорите на големите болници в София. По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе с тях работна среща, по време на която здравният министър е докладвал данни за развитието на пандемията от COVID-19 в България. Обсъдени са били конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Направен е бил и преглед на натовареността на болничните заведения у нас.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!