Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората: Д-р Найденова

„Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората, държава, която принася в жертви здравните си работници! “, пише Десислава Найденова, председател на лекарския съюз в МБАЛ- Шумен.

Областната болница в Шумен е на първо място в България по брой пациенти с Covid-19. Тази сутрин настанените в ковид-отделенията достигнаха 193 души и болницата вече буквално няма къде да настанява нови пациенти, а медиците са на предела на възможностите си.

Затова е разбираем гневът на д-р Найденова към държавата, която явно се оказа неподготвена за кризата, макар че премиерът Борисов продължава бодряшки да уверява „колко добре се справяме“. Ето какво написа д-р Найденова във Фейсбук:
„Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората, държава, която принася в жертви здравните си работници. Държавници, които рискуват живота на болните, за да запазят собствените си постчета! Омерзена съм от случващото се! Област Шумен е запалена с Ковид инфекция, умират хора, не постига персонал в болницата, а вече и няма къде да се настаняват прииждащите нови и нови болни! Ние изнемогваме, удавени в собствената си безпомощност търсим решения за здравето на хората, но срещаме стена от безразличие от държава и властимащи! Хора, опомнете се! Опомнете се докато все още ни има! Всеки ден даваме все нови и нови жертви на Ковид инфекцията от нас лекари, мед. сестри и санитари! Чуйте нашия зов за помощ! Утре може да няма лекари в тази болница, утре може да няма болница! Не можете да си представите какво е докато не го изживеете, докато не изпитате нашата безпомощност, но докато чакате това да се случи, за нас вече ще е късно, за вас- също! Държава, която позволява това да се случва, държавници, които нямат смелостта да вземат адекватни решения в името на запазването здравето на човека, това виждам в момента! Това ли е държавата, за която жертваме живота си всички здравни работници! Докога ще го търпим?!“, с тези въпроси завършва коментарът на д-р Найденова.

Гневът на д-р Найденова е към държавата, и той е напълно основателен. Но въпросите не трябва да спират дотам. Защото не само държавата е виновна за хаоса тук. Държавата си има свои представители в Шумен, има и местна власт с достатъчно правомощия и финанси да решава поне част от проблемите

Шуменска област е изправена буквално пред катастрофа – броят на заразенитерасте неконтролируемо, в болницата има повече пациенти с коронавирус, отколкото в софийските болници, а заразата продължава да се разпространява. Кой и защо изтърва нещата е тема на тежък анализ, който трябва да направят и институции, и партии, и граждани. Защото цената на провала я плащат шуменци със здравето си, а понякога и с живота си.

Впрочем, кой кара самолета в Шумен? И изобщо има ли пилот в самолета?

Какво прави областният кризисен щаб? Не сме го чували от дни.

За общинския изобщо няма да питаме. Кметът Любомир Христов е в болнични отдавна и вероятно ще бъде още известно време. Зам. кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова влезе да помага на колегите си в МБАЛ – Шумен. Достойна за уважение постъпка, но какво да прави продъненото шуменско здравеопазване? Какво да правят общинските структури, които пламнаха от заразата, като Домът в Лозево?
Кой изобщо се занимава с тоталната ковид-криза в Шумен? Или всички са оставени да се спасяват сами, а щабовете само броят заразените и починалите?

п.п. И като търсим отговори на въпросите, да не забравяме, че Шумен е градът с най-много закрити болници – Работническа, Военна, Белодробна, Кожна. И да попитаме стратезите на местното здравеопазване каква я мислеха и каква стана?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/news/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...