Следвайте "Буднаера" в Телеграм

70 000 протестиращи в провинция Хубей, Китай 

NTDTV Bulgarian

В град Шишоу (Shishou), провинция Хубей (Hubei), 70 000 граждани са излезли на улиците на 19-и юни, продължавайки своя протест и на следващия ден. Военни части са били изпратени в града, за да разпръснат протестиращите, както показва представените снимки и видео запис от мобилен телефон, изпратен от свидетели на събитието.

В събота, 20-и юни, хаосът все още продължавал, като граждани преобръщали полицейски коли и пожарни, в отговор на сълзотворния газ и водните струи на полицията за борба с размириците.

Поводът за конфликта бил смъртта на 24-годишен готвач, Ту Юангао (Tu Yuangao), от хотел „Йонглонг” (Yonglong).

Ту умира мистериозно на 17-и юни в хотела. Той паднал от прозореца на третия етаж и бил обявен за мъртъв. Но на мястото, където паднал, нямало кръв, а по главата му имало 7 кървави дупки, твърдят местни жители. Според тях Ту е бил подложен на побой и мъчения, след което и бил хвърлен от прозореца на третия етаж.

Местни източници твърдят, Ту е бил убит след като е разбрал, че собственикът на хотела, заедно с ръководителя на местната Агенция за обществена сигурност и съпругата на прокурора на града, са въвлечени в търговия с наркотици.

След смъртта на Ту, собственикът на хотела отказал да се срещне със семейството на убития и затворил хотела. Но по-късно семейството и възмутени граждани разбили

вратите на хотела, който впоследствие бил подпалват два пъти.

На 18-и юни на семейството на Ту било съобщено, той се е самоубил. Същата вечер е направен опит трупът на Ту да бъде насила откаран в градския крематориум и изгорен. Полицията е правила многократни опити да убеди близките му да кремират трупа, но семейството отказвало, като настоявало да се изясни причината за смъртта.

Бащата на жертвата и местни жители се събрали около хотела. На 19 и 20-и юни броят на насъбралите се нараснал значително, след което на мястото била изпратена полиция, която се опитала да откара трупа на Ту. Според очевидци, броят на насъбралите се протестиращи бил около 70 000.

Новинарски медии от Джиджоу (Jinzhou) са се опитали да отидат на място и да заснемат събитието, но местните власти са затворили ферибота, за да държат областта настрана от външни лица и медии.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!