Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медсестра: Намаляват ни заплатите от Нова година, изчезваме: Lupa.bg

Медсестра пред Lupa.bg: Намаляват ни заплатите от Нова година, изчезваме

Заплатите на медсестри, лекари и санитари няма да бъдат вдигнати от 1 януари, както обяви здравният министър Костадин Ангелов. Ще бъдат дадени бонуси на медицинския персонал. Това обясни пред Lupa.bg председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

„Тези бонуси ще важат само за времето на пандемията. На практика се получава намаляване на възнагражденията, тъй като досега всички от първа линия получаваха по 1000 лв. по програма на ЕС, а след Нова година парите свършват. Медиците ще вземат тогава по 600 лв. допълнително, медицинските специалисти 360 лв., а санитарите 120 лв. Не съм съгласна с това разделение при бонусите. При основните заплати може да има такова, но не и в допълнителните суми, тъй като рискът от заразяване е еднакъв за всички“, категорична е Илиева.

Според нея правителството няма да задържи медицинското съсловие с тези пари. „Никой няма повече да рискува живота си. Статистика не се води колко здравни работници са загубили живота си в битката с коронавируса. Не се знае колко медицински специалисти са заразени, не се знае колко са под карантина “, обърна внимание медсестрата.

„Сега няма достатъчно медицински специалисти не само защото са напуснали системата, а защото на много места се водят само на хартия в болници фантоми, като използват дипломите на определени лекари и по този начин източват НЗОК“, каза още Илиева.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!