Акад. Петър Иванов: България се самоубива

Ние сме първи в света по смъртност (16,5 промила е смъртността годишно). Много хора посягат на живота си. 1600-1700 души се самоубиват на година, което прави около 5 души на ден. Това заяви пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, диpеĸтоp на Демографския инcтитyт към Българска академия за наука и изкуство по повод зачестилите случаи на самоубийства.

„Има дефиниция за това що е самоубийство. Това е всеки акт, при който човек, знаейки екзистенциалните последствия за него, посяга на живота си.  В тази дефиниция влизат и самоубийците по пътищата, които карат безогледно, знаейки какво ще последва от това. Според официалната статистика, у нас има 600-700 самоубийства годишно, само че истинските данни са много по-различни. Те се крият, тъй като хората се притесняват да кажат, че техни близки са посегнали на живота си“, обясни ученият.

„Психолозите говорят за соициден опит и за осъществен соицид. Соицидните опити спрямо осъществените соициди в Европа са над 10. На 10 опита има един осъществен.

При нас числата са други – при 4-5 опита единият е осъществен. Това означава, че настойчивостта и решимостта да отнемеш живота си по някакви причини, е 2 пъти по-силна в сравнение с Европа“, посочи акад. Петър Иванов.

По думите му детските самоубийства у нас се крият. „Бях председател на Съвета към едно училище. Там в четвърти клас се самоуби момченце“, разказа академикът.  

„Има лъжлив регистър на причините, поради които хората посягат на живота си– в него се посочва, че на първо място са любовните подбуди. Истината е друга – хората се самоубиват от бедност, мизерия, отчаяние, от студ и глад. Много хора не могат да понасят мъките на децата си, на самите себе си. България се самоубива, тя изчезва най-бързо в света, има най-голяма смъртност, има най-ниска раждаемост, има най-голяма корупция и най-голяма престъпност. Според изследване на ООН сме най-нещастната и покварената нация, като поквареността се измерва с четири критерия – алкохолизъм, наркотици, хазарт и тютюнопушене“, каза още акад. Петър Иванов.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...