Финансистът Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: НОИ реже с 20% парите на бъдещите пенсионери

Финансистът Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: НОИ реже с 20% парите на бъдещите пенсионери

В Кодекса за социалното осигуряване може да се направи изменение, с което  да се въведат индивидуални партиди и лични сметки на осигурените в НОИ. Това ще е един вид равнопоставеност с личните сметки в универсалните и професионалните пенсионни фондове. След това трябва да се продължи по-нататък. Например, НОИ да поеме ангажимента да инвестира тези средства, защото ако те просто само се водят по лични сметки, а продължават да се изразходват по същия начин, както сега, пак няма да има никаква осезателна разлика. Това заяви пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов по повод промените в Кодекса за социално осигуряване.

„След като се инвестират тези средства, трябва да се отчита доходност по тях. Институтът да се контролира как инвестира, каква е доходността, и дали тя е сравнима с постигнатата от фондовете за допълнително осигуряване. Кой сега контролира НОИ? Хората трябва да могат да получават и извлечения за техните сметки, както сега получават от фондовете. При това, неведнъж годишно, а по-често, например, на тримесечие“, препоръчва финансистът.

Изплащането на втората пенсия включва намаляване на големия коефициент на редукция на първата пенсия на родените след 01-01-1960 г. „Коефициентът трябва да е индивидуален, по индивидуални партиди и да съответства на дела на внесените осигуровки в НОИ. Сега е дефинирана много голяма редукция на пенсията от НОИ с над 20%, като така несправедливо са ощетени бъдещите пенсионери“, смята финансистът.

У нас се обсъждат три варианта как да се осъществи допълнителното осигуряване: пожизнена пенсия, разсрочена пенсия, плащане наведнъж. Разбира се, и в трите варианта има условия и усложнения. „Дебатът се води на фона на тревожната тенденция, че България е най-бързо обезлюдяващата се държава в света – това товари работещите на фона на увеличаващия се брой пенсионери. Също така не се е случило увеличение на осигурителната вноска – т.е. заложените величини не са оправдали допусканията в изграждането на този модел“, посочи Гълъбинов.

 Има възможност пенсионните фондове да могат да инвестират в по-високодоходни инструменти, може да има оптимизация и от разходната част – но в никакъв случай не е в наш интерес парите от втория стълб да намаляват, вместо да се увеличават.

„За голяма част от хората ще има смисъл да продължат с втората пенсия, а другата половина – не, понеже няма да има натрупани достатъчно пари. Това идва от компромисите, които са правени в модела за изчисления, като заложеното увеличаване на минималната работна заплата, както и увеличаване на броя на хората, които ще внасят осигуровки и то върху реалните си доходи, а в момента има много хора, които не се осигуряват или се осигуряват само на минимума“, обясни експертът.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...