Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хрушчов към Никсън през 1959 г.: Вашите внуци ще живеят при комунизъм

Хрушчов към Никсън през 1959 г.: Вашите внуци ще живеят при комунизъм

Александър Иванов

На 22 май 1959 г. американският вицепрезидент Ричард Никсън пристига на посещение в Москва. Височайшият гост, който 10 години по-късно ще стане 37-ият стопанин на Белия дом, е в съветската столица за откриването на Националната американска изложба.

Изложението, на което Щатите се хвалят с последните си техтологични достижения, е два дни по-късно и е останало в историята като „кухненски дебат“.

„Кухненският дебат“ е подобаващо отразен в американската преса

Американският вицепрезидент и първият секретар на съветската комунистическа партия (същевременно и министър-председател на СССР) Никита Хрушчов водят широка дискусия за предимствата на своите политически системи — капиталистическата и социалистическата. Никита Сергеевич неколкократно изтъква, че „ние вас ще ви догоним и изпреварим“, разказва десетилетия по-късно Виктор Суходрев, който дълги години е бил личен преводач на Хрушчов, Брежнев и Горбачов и койте често се хвалел, че познава осем американски президенти — от Айзенхауер до Буш-старши.

По време на дебата Никсън посочва цветната видеокасета като едно от многото американски технологични постижения. Той също така показва съдомиялни машини, косачки за трева, рафтове на супермаркети, пълни с хранителни стоки, кадилаци, козметика и „Пепси кола“. Никсън се фокусира върху американските кухненски уреди, което дава и името на дебата.

Никита Хрушчов не изглежда особено впечатлен от достиженията на капиталистическа Америка

Съветският лидер обаче не изглежда особено впечатлен от достиженията на капиталистическа Америка и дори и с една дума не хвали щатските технологии. „Америка съществува от 150 години, това е нейното ниво. Ние съществуваме от 42 години. Още седем години и ще бъдем на същото ниво като Америка, а след това ще продължим по-напред, напред“, изтъква Хрушчов. 

В края на дебата лидерите на двете световни сили си разменят пророчества за бъдещето.

„Вашите внуци ще живеят при комунизъм“, предупреждава Хрушчов вицепрезидента на САЩ. „Силно се съмнявам… Вашите внуци ще живеят свободно,” отговаря Никсън. 

След седем години ще ви настигнем и задминем, обяснява Хрушчов на високопоставения си американски гост

60 години по-късно пророческите думи на Никита Хрушчов изглежда са на път да се сбъднат, въпреки че комунистическата система се оказа неустойчива и загубена за капитализма. През 1989 г. рухна Берлинската стена, а Съветският съюз се разпадна две години по-късно. 

Но според едно скорошно изследване броят на младите американци, които харесват марксизма, се е увеличил с 6% само за година. Близо 1/3 от поколението Z — младежите между 16 и 23 г. — казват, че марксизмът заслужава тяхната подкрепа.

Одобрението на поколението Z към социализма също се е увеличило от 40 до 49%. А 28% имат добро мнение за комунизма. За сравнение, сред американците над 74 г. комунизмът има едва 3% подкрепа.

72% от „мълчаливото поколение“ (над 75 г.) и 58% от „бумърите“ (56-74 годишните) свързват марксизма с тоталитарната държава, която потиска свободата на гражданите си, но едва 1/4 от поколението Z смята така, показва проучване, проведено в САЩ от YouGov и поръчано от Фондация „Памет за жертвите на комунизма“.

31% от поколението Z и 35% от милениалите (24-39-годишните) в САЩ подкрепят постепенна замяна на капиталистическата система със социалистическа, показва проучването.

24% от поколението Z смятат, че социализмът стимулира по-добре иновациите срещу 38% които казват, че капитализмът е по-добра среда.

Смущаващите данни не спират дотук. Младите американци два пъти повече вярват на твърдението, че „Америка е расистка нация с дълга история на дискриминация“ (51%), отколкото на „Америка е водещ защитник на свободата по света“ (27%). Анкетираните по-скоро биха съборили статуя на Христофор Колумб (26%), отколкото на Че Гевара (24%), сочат резултатите.

Изпълнителният директор на „Памет за жертвите на комунизма“ Мариън Смит отдава тези възгледи на „тоталния провал на нашата образователна система“, както и на „общата липса на честност в нашите медии и в популярната култура“.

„Щом един от всеки четирима американци иска да премахне капитализма и да прегърне социализма, значи сме се провалили да образоваме за историческия и морален провал на тази идеология“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!