Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ренета Инджова пред Фрог: Търся Борисов, за да му дам коледен подарък от Люксембург

.

Търся премиера Бойко Борисов, за да му дам коледен подарък от Люксембург. И да му кажа да си подаде оставката. Това каза пред Фрог нюз бившият служебен премиер Ренета Инджова. Ето какво още сподели тя пред екипа ни за предстоящите парламентарни избори:

-        Г-жо Инджова, по време на протестите стана ясно, че 70% от българите ги подкрепят и искат ново управление. Сега, обаче социологическите проучвания показват, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори. Как си обяснявате този парадокс?

-        Тези факти говорят за това, че имаме огромно изкривяване при отразяването на общественото мнение. И не само на отразяването, но и на манипулацията му. Те са резултат от това, че сме на 111-то място по свобода на словото. Съчетанието, за което говорите означава, че отдавна сме напуснали и 111-то място. Изключително реакционна и коварна е ролята на медиите по време на предизборна компания.

-        Защо?

-        Защото онова, което „дълбоката“ държава предварително е поискала, те го отразяват много активно, работят за него. И в крайна сметка се получава пълно сближаване между това, което социолозите казват и онова, което се получава като изборен резултат. Същият парадокс се наблюдава и по отношение на протестите. От 116-ти я ден нататък тези, които се смятаха за върха на протестите ги няма, а българското население продължава да казва, че подкрепя протестите. Подкрепата му вероятно е само на думи, защото виждате – страхът е толкова голям, че площадът не се попълва. Но нищо, от друга страна е добре да няма репресии и погроми от страна на властите, като видят, че сме струпани много. Стоим на разстояние, спазваме т. нар. мерки. Но продължава да стои слогана „Давайте, българи! Подкрепяме ви!“. Който и да дава интервюта, всички говорят така, все едно всяка вечер са на протестите. И пак казвам - стои огромна пропаст между онова, което народът чувства и изпитва, а то е омраза, и онова, което се представя като обществено мнение. Нещо повече – забрави се за всички престъпления и сега се говори за изборите, като че ли кандидатите за парламента и властта са току-що новородени участници.

-        Някои политически анализатори казват, че предизборната кампания ще е много мръсна. Други са на мнение, че ще е интересна. Вие като каква бихте я определили?

-        У нас интересът винаги съществува, когато има мръсни неща. И може би това ще е единственият начин, по който ще се решава изборната активност на хората. Защото, ако погледнете реално управляващите нямат нужда от висока активност. А мръсните компромати идват от това, че са много маймуните на клона и те по този начин се преборват за ограничения кръг места в парламента. Все пак той не е ластичен, нищо че му направиха втора сграда. Мръсните компромати са нещото, което съзнателно се лансира, за да може да не се говори какво обещават партиите. Както ви е известно в кампанията няма да има никакви обещания. Само ще се спряга кой колко е мръсен. Схемата е: „Аз не съм чист, а по-малко мръсен“.

-        Реално ние сме в кампания за парламентарни избори. Защо ГЕРБ решиха да насочат стрелите си към президента Румен Радев?

-        Защото там е сложен един ред, по който ще се определя кои са от страната на корупцията и кои са от другата страна. Никой от парламентарната опозиция не са заинтересовани да се подставя такава разграничителна линия. А Румен Радев я постави. Друг е въпросът, че управляващите съзнателно търсят фронт с него, за да няма необходимост да отговорят с кого ще се коалират, кои ще са им партийните противници. Защото както ги виждате, вероятно ще се подредят същите, които в момента са във властта. Те ще си партнират и след това. С други думи нужен им е един страничен враг, по който да стрелят. Но това може да доведе до  рикошетен ефект.

-        Когато започнаха протестите в едно интервю казахте, може би шегувайки се или не,  че търсите премиера Бойко Борисов.

-        Защо да се шегувам? 216 дни той не се появявал пред официалния вход на МС. Не може да бъде уловен и на задния вход. Навремето, когато Орешарски и другите се криеха, медиите знаеха къде да отидат - на задния вход. Там поне го виждаха дали излиза или влиза. Дали излиза или влиза днес в МС Бойко Борисов, никой не може да каже. Спокойно можем да кажем, че той отсъства от работното си място. Сега, ако джипката е едно изнесено работно място в контекста на онлайн работа, това е друго. Но аз го търся, защото имах да му предам коледен подарък от Люксембург. Не може да звъня на вратата на МС, а оттам да ми казват: „Не можем да ви отворим“.  Давате ли си сметка колко легитимна е една институция, която не приема. Всяка вечер под прозорците на Борисов се разбира, че вътре няма никакъв живот. Защото е вечер ли? Не има дни, в които протестите са в 16 часа.

-        Какво искахте да му подарите и какво бихте му казали, ако той реши да ви изненада и отвори вратите на МС?

-        Аз исках да му кажа да си подаде оставката. Това, че има редовни избори съвсем не означава, че те не могат да се проведат от правителство в оставка. Има такава утвърдена практика – за да се свали недоверие към правителство, които е обвинено, че манипулира избори, когато е в оставка, то един вид казва: „Аз се оттеглям от машината, на която бих могъл да извършват манипулации и фалшификации и търся повишаване на доверието към себе си. Не се страхувам от това да подам оставка в условия на избори“. Когато правих избори, казах, че докато стигна до изборната кампания, аз ще разчиствам атмосферата от престъпници.  Защото не може да правиш избори, ако престъпниците са до урните, ако манипулират избирателите, ако им раздават пари. подготовката на избори означава подготовка на условията, в които те се правят. Знае се, че в условия на избори може да се затворят някои от най-големите престъпници, защото атмосферата не трябва да бъде заплашителна спрямо избирателите, а спокойна.

-        Как посрещнахте новината, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще бъде водач на листата на ДПС в Кърджали?

-        В такива случаи е възможно да не го видим в парламента, а да си отстъпи мястото. Това означава, че тази година ДПС предприема стратегия на макс. Вероятно има намаляване на избирателния потенциал. Знае се, че не малка част от електората е напуснал страната. Но както ви е известно ние нямаме адекватен измерител, защото никой не мери кои българи са в страната и кои ги няма. На правителството е много удобно, същото е като изнесения офис на Борисов, секциите в чужбина да не се стимулират. Вежда се, че няма да има активност в тази посока. Вотът в Турция традиционно е осигурен, но в Европа и на други места, целта е да не се гласува. А там е съсредоточен онзи голям потенциал, който би могъл да провали статуквото. Затова българската власт, която е антинародна, има интерес да не се гласува в чужбина.  

-        Ако погледнем към бъдещето, както ще напише история за последните 5-10 години, в които живеем?

-        За България трябва да е оставено празно място. Защото, ако се напълни с исторически факти, позорът е непоносим.

Катя Илиева

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Ренета Инджова пред Фрог: Търся Борисов, за да му дам коледен подарък от Люксембург

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!