Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Нека доброто пребъде”: свастиката - древен символ на милосърдието


(swastika-info.com)

Много преди светът от периода на Втората световна война да научи за свастиката, тя е била символ на мъдрост и милосърдие. Свастиката се появява в древна Индия и някои древни Западни култури, и има история от над 3 000 години.  
 

Символът на свастиката изобразява непрекъснатото движение – като движението на вятърната мелница или воденицата. Свастиката се върти неспирно по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка. Когато се върти по часовниковата стрелка, тя изобразява енергията, силата и разумът на Вселената; когато се върти обратно на часовниковата стрелка, свастиката изобразява милосърдието. Тя е също така символ на космическата хармония и на баланса на противоположностите.  

Свастика е санскритска дума и означава „само-появяващ се знак”. С други думи, това е знак на само-реализацията, или знак на просветления човек, известен още като Буда. Затова в художествените творби Буда често бива рисуван с този знак на гръдния кош или на дланите.

Смята се, че думата свастика (swastika) е амалгама на други две думи – „су” (su) и „асати” (asati). Су означава „добро”, а асати – „нека пребъде”. Според санскритската граматика когато двете думи се съберат, се получава „свасти” (swasti); „ка” е наставка. Съгласно този произход на думата, буквалният смисъл на свастиката е „нека доброто пребъде”.   

За много древни Западни култури, като гръцката, келтската и финската, свастиката е била също много важен символ. Тя се е използвала най-вече в изкуството, облеклата, архитектурата, грънчарството и скулптурата. В Западната култура свастиката се нарича „колело на светлината”. В китайската култура е известна като символа „уан” (wan), който е омофон за десет хиляди – число, използвано често като събирателно за всичко създадено в космоса.

Когато Хитлер приема свастиката за своя емблема, той има аспирациите да присвои нейната космическа мощ. От тогава насам съвременният свят асоциира свастиката с режима и идеологията на Хитлер. В Германия най-вече, на този символ се гледа като на нещо позорно. Затова е време свастиката да бъде реабилитирана до своето първоначално значение на „нека доброто пребъде”.  

Статуи на Буди

Огромната бронзова Буда статуя със свастика на гърдите на остров Ланту,
Хонконг, тежаща 202 тона и висока 26,4 m [credits: swastika-info.com]
Огромната Буда статуя на остров Ланту,
Хонконг [credits: swastika-info.com]
Буда статуя
[credits: falunart.org]
Огромната Буда статуя на остров Ланту,
Хонконг [credits: swastika-info.com]
Огромната Буда статуя на остров Ланту,
Хонконг [credits: swastika-info.com]
[credits:flyvision.org] [credits:flyvision.org]
[credits:flyvision.org] [credits:richard-seaman.com]
[credits:flyvision.org] [credits:richard-seaman.com]
Буда статуи
[credits:flyvision.org]

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!