Нарече ли Томислав Дончев Бойко Борисов идиот? Премиерът пак се подиграва с пенсионерите

Пресфото-БТА снимка: Георги Ангелов (ПК)

2 години след като обеща да няма ощетени, ГЕРБ се отметна и отново ограничи правото на избор на пенсионна формула

За своите 11 години управление ГЕРБ произведе една истински добра новина за пенсиите – че ще върне в справедливи граници намалението на основната пенсия за хората, които се осигуряват в универсален фонд. Всичко останало е непрекъснато затягащи се условия за пенсия, растяща осигурителна тежест (вноската за пенсия бе повишена с 2 процентни пункта без срещу това да стоят повече осигурителни права), замразени обезщетения и мизерно осъвременяване на пенсиите, както и ликвидиране на справедливостта в системата благодарение на некадърни управленски решения, водени от единствения възможен мотив за тези управляващи – политическата изгода.

На този фон решението коефициентът на редукция за хората с две пенсии да падне под 10% беше повече от неочаквано (предстои да видим дали наистина ще бъде под 10%, тъй като в промените просто е записано включването на държавата като осигурител за годините, в които покриваше 12% от осигуровката за пенсия). Очакван беше само начинът, по който то се промуши – след като бюджетът вече бе утвърден от надзорния съвет на НОИ. Така едва тези дни при публикуването на проекта в Народното събрание се видя, че покрай втората пенсия е вмъкната една съвсем невзрачна промяна, която за част от бъдещите пенсионери ще има съвсем забележими последици – правото на избор на старата формула за пенсия се прекратява преждевременно в края на 2021 г., вместо да важи и през 2022 г. С други думи, изборът на три най-добри години стаж преди 1997 г. окончателно отива в историята след една година. Обяснението за това е съвсем лаконично – действието на това право се съкращава „във връзка с предложените промени“, касаещи втората пенсия.

Връзка между двете неща няма освен в бакалските сметки на някой чиновник

– през 2021 и 2022 г. с две пенсии ще се пенсионират основно жени, а мъжете ще трябва да чакат, тъй като за тях пенсионната възраст е по-висока.

В петък, изпреварвайки обсъжданията на бюджетните закони, БСП предизвика дебат за пенсиите в пленарна зала. В него социалният министър се задоволи само да цитира мотивите към бюджета на държавното обществено осигуряване, а на въпрос защо отнемат правото на избор на хората, които ще се пенсионират през 2022 г., обясни, че това решение не е ощетяващо за хората, а по-благоприятно. И в подкрепа на това цитира данни, според които новата формула е изгодна за 2/3 от новите пенсионери.

Сачева обича да гледа отвисоко публичния живот у нас, но в случая се излага

да рецитира наизуст нахалните обяснения,

с които НОИ се съпротивляваше до последно на правото на избор на пенсионна формула. НОИ продължава да твърди, че „отпадането на трите най-добри години от формулата е по-благоприятно за бъдещите пенсионери“. Статия с такова заглавие ще откриете в един от информационните бюлетини на института от тази година. По абсурден начин цялото опровержение, което е необходимо на това твърдение, се съдържа в самата статия – в нея пише, че отпадането на трите най-добри години е било благоприятно САМО за 2/3 от пенсионерите.

32 410 българи получават по-висока пенсия, благодарение на правото да изберат тя да бъде изчислена по старата формула с включване на трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. Това е над една трета (35.7%) от хората с начална дата на пенсията за трудова дейност от 31 декември 2018 г. до 30 юни 2020. Средното увеличение на индивидуалния коефициент на тези 32 410 възрастни е 15.3% спрямо това, което щеше да бъде по новата методика, в която се взема предвид стажът от 2000 г. нататък.

Правото на избор, дадено преди година за срок до 2023 г., е точно това – право на всеки пенсионер да направи информиран избор по коя формула да се изчисли пенсията му. То не ощетява пенсионерите, за които новата формула е по-добра, но защитава пенсионерите, за които старата формула ще донесе по-висока пенсия. С други думи, това е благоприятното решение не за 2/3 от бъдещите пенсионери, а за всеки един от тях.

Затова това право на избор би следвало да е неотменимо

и миналата година такива уверения раздаваха и от ГЕРБ.

Не знаем колко милиони влязоха в джоба на хората, вместо държавната машина да си ги прибере. Според проектобюджета на ДОО от 2019 г. до 2023 г. правото на избор струва 30 млн. лв. Предполага се, че с годините старата формула ще е изгодна за все по-малко пенсионери (хората, които се възползваха от нея през 2019 г. са в пъти повече от тези през т.г. – 31 447 през 2019 г. спрямо 963 души през първата половина на 2020 г., макар че данните за т.г. не са окончателни). Но заради лекотата, с която ГЕРБ отново посяга на техните права, следва да припомним какво говореха главните фактори в управлението преди година и половина. И както те обичат да питат, да ги питаме кога лъжат – тогава или сега?

Борисов: „Няма да има нито един ощетен пенсионер“

Зачеркнатият стаж отпреди 1997 г. бе една от много неприятни изненади в бюджета на ДОО за 2019 г. наред с отмяната на отпадането на тавана за новите пенсии, вдигането на максималния осигурителен доход без предупреждение, отказа от плавно увеличение на тежестта на всяка година стаж и др. Тогавашният социален министър Бисер Петков обясни, че решили да махнат трите най-добри години заради предстоящото отпадане на тавана за новите пенсии. Таванът обаче беше запазен, а трите години – все пак махнати. Това предизвика социално недоволство и в типичен стил Борисов разпореди да няма нито един ощетен. Обещанието изтрая само 19 месеца! Отмятането, разбира се, напълно се вписва в обичайния начин на управление на този премиер.

Дончев: „Греши този, който смята, че сред нас има идиот“

„Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който заради икономия от 9 млн. лв. би допуснал подобно нещо. Няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер“, заяви тогава вицепремиерът Томислав Дончев. В светлината на случващото се сега, сгрешилите май ще се окажат прави. Защото в проекта черно на бяло промяната се обвързва с промените за втората пенсия. Явно все пак в ГЕРБ има идиот, който смята, че шепа ощетени пенсионери са пренебрежимо малък страничен ефект.

Светлана Ангелова: „Изборът ще гарантира справедливост“

„Приемането на законопроекта ще осигури максимална защита на осигурителните права на лицата, поради което ползите от приемането му са по-големи от необходимите допълнителни разходи. Приемането на допълненията в Кодекса за социално осигуряване ще има положителен ефект за всички заинтересовани групи. Лицата ще имат право на избор, което ще гарантира в максимална степен справедливост и защита на техните осигурителни права – няма да има ощетени или с отнети осигурителни права лица“, сочеха депутатът Светлана Ангелова и колегите й от ГЕРБ в мотивите към промяната. Една година по-късно ГЕРБ доказва, че справедливостта и осигурителните права за нея са просто празни приказки – днес са важни, утре – ни най-малко.

Автор: Диляна Димитрова

Източник: „СЕГА“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...