Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Има една чудесна книга - ”Болните, които ни управляват”

В закона за здравето наистина има ясно разписан регламент, който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. Той работи всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведени за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура. Когато обаче говорим за психоза, деецът ще бъде невменяем и няма да носи наказателна отговорност.
Това заяви в интервю пред FrogNews директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова. Повод е публикация в социалните мрежи на пиар-експерта Радослав Бимбалов, който в личния си профил във Facebook публикува поредното си отворено писмо. 

Него може да прочетете тук. 

Ето и цялото интервю: 

Д-р Гълъбова, възможно ли е наистина граждани да сигнализират до прокуратурата за хора с психични заболявания? 

В закона за здравето наистина има регламент който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. В него се визират психозите, тежките личностови разстройства и умствената изостаналост. Регламентът е ясно разписан, той работи и всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведени за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура, която внася искане в съда за принудително настаняване и лечение, което трае до 3 месеца.

В тази процедура са включени и хората с тежки личностови разстройства. На практика обаче няма какво да се направи за тях в една психиатрична болница, защото там няма промяна в съзнанието в психиатричния смисъл. 

Какво означава това? 

Хората с личностови разстройства разбират свойството и значението на постъпките си. В този смисъл те могат да носят наказателна отговорност и отиват в затвора. Един човек с психоза обаче ще бъде невменяем - тоест деецът няма отношение към деянието. 

Разбирам, че някои хора виждат неща, които не им харесват и веднага смятат, че това е продукт на болест. Много често обаче това е съвсем съзнателно поведение с цел извличане на облага, защото така им харесва, защото няма да бъдат наказани, дори морално. 

Има една чудесна книга - "Болните, които ни управляват". Вътре бяха разкостени всички световни лидери. Прави се перфектен психологически анализ на управляващите в света. 

Препоръчвам и едно блестящо интервю на Юнг от 1938 г. Той прави анализ на Сталин, Хитлер и Мусолини. Колкото повече хората четат такава литература, която е свързана с психичното в тях самите, толкова повече ще се повишава техния емоционален интелект, а той, уви, у нас малко куца. Ние не искаме, а и някои не могат да извървят тъмните улички на съзнанието. 

Интервю на Джесика Вълчева

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...