Трябват пари, и то много - за да има кой да лекува болните в България

https://www.facebook.com/

Нужни са не бонуси, а сериозно увеличение на заплатите на медиците - на поне 3000 лева. И не като трамплин за по-високо качество на здравните услуги, а като мярка да не рухне изцяло здравната система, пише В. Стойнев.

След като телевизиите започнаха да показват как болници връщат болни, а Спешна помощ се бави с часове, здравният министър хукна да проверява болниците и да ги плаши със спиране на финансирането от НЗОК. Премиерът пък нареди пред всяка болница да се разкрият временни здравни приемни (такива фургони и палатки пред някои болници има отдавна), които да определят кой за къде е и в тях именити професори и доктори като Мутафчийски, Балтов, Ангелов "да посрещат, да помагат, да упътват, да лекуват". Даже и министрите трябвало "неотстъпно" да са на първа линия, макар и всеки "в своята сфера", каквото и да значи това. Хаосът, предизвикан от здравното министерство, Националния оперативен щаб и правителството се замазва с безсмислено височайшо присъствие на място и бутафорни премиерски заклинания като "трябва организация, никакво колебание, никакво!".

Че няма никаква организация се видя и от кратък репортаж на БНТ миналата седмица, в който съвестен млад лекар от Спешна помощ настоява болният от Ковид-19 пациент в линейката да бъде приет в столичната Четвърта градска болница и само благодарение на упоритостта му човекът накрая е приет, въпреки забраната на директора.

Болният съчувствено пита лекаря какво изобщо прави тук, а той отговаря, че това е последният му работен ден в България и от следващата седмица е на работа в Щутгарт.

Средните заплати на медиците са под средните за страната

И в момента Центърът за спешна медицинска помощ в София търси лекари и сестри дори без никакъв стаж. Но и никакви увеличения и добавки заради коронавируса не правят заплатите там атрактивни. В Германия средната брутна лекарска заплата е 6 259 евро. Начинаещите лекари взимат по около 5 000 евро, специалистите - по 7 000, а главните лекари - 10 000 и повече. В България от догодина, според гордото съобщение на финансовия министър Кирил Ананиев, стартовата заплата на лекар ще е 1150 лв., а на медицинска сестра - 950. Но средните заплати на българските медици си остават под средните за страната. За разлика например от друга регулирана професия - тази на магистратите.

После премиерът добави в проектобюджета за 2021-а допълнителни бонуси за голяма част от медиците - по 600 лв. месечно за 18 000 лекари, по 360 лв. - за 20 000 медицински сестри, и по 120 лв. - за 12 000 санитари. Временно, за една година, заради пандемията.

Хроничният недостиг на медицински сестри и анестезиолози е от години. Една четвърт от тях са в предпенсионна възраст, а в някои райони на страната този дял е далеч по-висок, като смяна не се задава. Теч на медици към чужбина има от всички специалности. А при сегашния хаос, предизвикан от пандемията, той може само да се увеличи. И никакви леки индексации и бонуси, нито обвързването на следването със задължение за минимални години работа няма да го спре.

Увеличението на заплатите ще окуражи медиците

Бившият социален министър Иван Нейков подхвърли идеята, че сега е моментът за драстично увеличение на заплатите на медицинските сестри - на 1500 евро, при което огромната част от отишлите да работят в чужбина ще се върнат. Ако това е базата за увеличение и на лекарските заплати, които сега спрямо тези на сестрите са в съотношение 1,6 към едно, лекарите трябва да взимат по 2400 евро. Но и за сегашното малко увеличение на заплатите на медиците министър Ананиев се оправдава с това, че според механизма на финансиране у нас всичко е в ръцете на болниците, не на правителството. А не беше ли той министърът, който допреди месеци отговаряше за здравеопазвавето и трябваше да предложи нов здравно-осигурителен модел? Направи една неубедителна крачка и спря. Пък и ако правителството иска да даде пари, има много начини да го направи. И без това сега е във фаза на големи харчове. Премиерът нареди и увеличение с 15 процента на заплатите на 48 000 служители в МВР.

Единствената инвестиция в човешки капитал при управлението на ГЕРБ бе увеличението на учителските заплати. Разбира се, до постигането на видим резултат в системата - сериозен спад на функционалната неграмотност и отскок от ниското средно ниво на българските ученици спрямо другите в ЕС, са нужни още много стъпки. Сега е нужно сериозно -  двойно и тройно увеличение на заплатите на медиците. И то не толкова като трамплин за по-високо качество на здравните услуги, колкото като мярка да не рухне изцяло здравната система, която по-нататък я чака далеч по-тежка реформа от всички останали сфери. Тъкмо времето насред пандемията е моментът това увеличение да се случи - ще окуражи медиците и ще бъде прието с по-малко завист от другите професионални съсловия. Впрочем, едно разумно правителство трябва да залага на приоритети - не да дава навсякъде по нещо, а да дава най-много там, където хем има най-много нужда, хем ще има най-голям ефект.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.dw.com

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...