Цветозар Томов: Ако не се мобилизираме, още през ноември ще имаме три последователни дни с над 100 починали

Изключително мрачна прогноза направи за битката с Ковид-19 социологът и бивш член и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Според него, "ако не се мобилизираме в битката с тази напаст, още през ноември ще имаме три последователни дни с по над 100 починали".

"Епидемиологичната обстановка у нас вече е път да стане катастрофална. Работата не е само в това, че по брой потвърдени случаи на 100 000 души от населението вчера ние излизаме между първите пет страни в света с тенденция в близките дни да станем лидери в тази печална класация. Ние сме единствената от най-тежко засегнатите страни, в която се правят подозрително малко тестове", коментира той. томов публикува във фейсбук подробен анализ за това как се разпространява пандемията у нас и до каква степен властите могат да я овладеят.

"При 37% положителни тестове можем да сме сигурни, че реалният брой на заразените не само далече надхвърля потвърдените случаи, но с доста висока вероятност е по-висок, отколкото където и да е другаде. Защото и Белгия, и Чехия, и Швейцария - страните, данните за които са по-лоши и от нашите - тестват много повече хора. Освен това, ние сме единствената от тежко засегнатите страни, в която паралелно и със същия темп нараства и броят на смъртните случаи. Нека прибавя и това, че се съмнявам и в достоверността на отчитането им", коментира той. 

По думите на Томов всеки пети е починал от пандемия. Големият брой на смъртните случаи пък може би се дължи именно на рязко затруднения достъп до болнично медицинско обслужване, а може би и във влошеното му качество. Базирайки се на числата Томов коментира и сгромолясването на страната ни в битката с коронавируса.

"До средата на октомври в болница влизаха поне 15% от активните случаи и този процент беше стабилен в целия ход на епидемията. Този процент се сгромолясва от ден на ден и в момента е 7,77%. Трудно ми е да повярвам, че за по-малко от 3 седмици активността на патогена е намаляла двойно и е довела до двойно намаляване на нуждаещите се от болнично лечение", казва той.

"От страна на властите получаваме хаотични мерки, които масово не се спазват, заклинания, а и странни решения - от рода на това, да се допуска публика на един турнир по тенис, който бил особено важен, както и неистови грижи за съдбата на баровете и дискотеките. През юли, в началото на протестната вълна, премиерът (нека му пожелая бързо оздравяване) обоснова нежеланието си да подаде оставка с това, че сегашното правителство е най-подготвено и носи отговорност за това, да изведе страната от здравната и икономическата криза. Сега повтаря, че няма да допусне затварянето на страната. За да не допусне затварянето на страната, правителството трябваше да е в състояние да разработи смислени сценарии за хода на епидемията и да предупреди населението при какви обстоятелства нов локдаун е неизбежен", отбелязва още социологът.

И прави прогноза, която не е особено оптимистична.

"Почти съм сигурен, че, ако продължаваме да не се мобилизираме за борба с тази напаст, още през ноември ще имаме три последователни дни с над 100 починали от инфекцията хора. Ще поеме ли правителството отговорност за загубения контрол над епидемията? Ние самите като граждани в състояние ли сме да осъзнаем какво можем да си причиним, ако продължаваме да се отнасяме лековато към това бедствие? Не е ли време за крайни мерки, в осъществяването на които да се включат всички отговорни институции в страната? Нямам отговор на тези въпроси. Но мисля, че ако проспим още десетина дни, ще извървим пътя до пълна хуманитарна катастрофа", пише още Цветозар Томов.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...