Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма медици, защото МЗ им раздаде негодни маски и се заразиха,... разликата отиде в чекмеджетата?

За да има за чекмеджетата

Защо лекарите се заразяват масово, след като носят всички необходими предпазни средства се питат с основание и логично мнозина? Министерството на здравеопазването (МЗ) е разпределило 1,2 млн. негодни китайски маски между хора на първа линия в борбата с К19, разкрива разследване на Антикорупционния фонд (АКФ). Министрите Ананиев и Ангелов, а не ние - гражданите, носят вината, че в момента не стигат здрави лекари и сестри в болниците, та лъжат, че няма легла.

Само за 24 часа има 26 заразени от общо 2365 медици за 8 месеца, а през последните дни, коронавирусът отне живота на двама лекари, а броят на заразените им колеги продължава да се увеличава с бързи темпове. Средната възраст на медиците у нас в момента възлиза на около 55 години, 30% са над 60-годишните, а именно хората от 3-тата възраст са в най-рисковата група . Същевременно  властите формално отчитат, че лекарите и сестрите са екипирани с всичко необходимо. Според АКФ обаче служителите на първа линия у нас не са имали реална защита още от началото на  пандемията, тъй като правителството закупи за тях дефектни маски от Китай. Кабинетът сключили поръчки за 4,6 млн. евро за продукция от джоба на данъкоплатците, за която иначе се знаеше, че е отхвърлена от други страни.

Припомняме, че в края на март тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев, който сега е финансов  сключи 2 договора с Китай за доставка на близо 3 млн. бр. защитни маски и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании Ryzur и Hangzhou.

Още преди сключването на договорите в медиите излизат публикации, че компанията Ryzur е доставила на различни държави дефектни маски, които не осигуряват посоченото ниво на защита срещу заразяване с К19. Няколко страни, сред които Нидерландия и Испания, връщат маските обратно в Китай, други задължават производителя да посочи на етикета действителното ниво на защита. Канада изрично декларира, че маските представляват риск за здравето на работещите на първа линия и няма да бъдат предоставяни на такива хора. Въпреки това, в договорите, сключени от България липсва изрична защитна клауза за купувача в случай на доставка на дефектни маски и приложимото право е китайското, чиито конкретни норми са неизвестни.

Един от анализите на тези маски, направен още през май от американска лаборатория сочи, че нивото им на филтрация е между 27 % и 33,9 % вместо записаните в документацията на производителя 99,2 %. Именно такива са предпазните средства, закупени по първия договор с Китай.

Българското МЗ обаче прави формално тестване за отбиване на номера само на 1 маска от общо 1,2 млн., получени, което прави тестването непредставително.  „Мегапроучването”  е на Лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на СУ, а заключението е, че предпазват невероятните 100 %.

Актуалната статистика обаче говори за съвсем друго. Почти 9 месеца от началото на епидемията броят на медиците у нас, които "излизат от играта", защото са заразени с К19 расте. Всичко това на фона на предупрежденията, че здравната система е подложена на натиск. Според западни експерти, ако 20-30%  от сестринския персонал например се окаже позитивен,  то цялата система няма да може да функционира.

Напомняме, че и без К19 недостигът на медици вкара болниците в България в дълбока криза. Статистиката на БЛС сочим че годишно у нас завършват 650 лекари, а 450 от тях напускат страната. Само между 2015 и 2017 г. - кабинетът Борисов 2, България са оставили 1692-ма медици и са се установили в различни държави предимно в ЕС.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!