Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Христо Иванов за Плана на ГЕРБ: Вместо визия за инвестиции, получихме шопинг лист за усвояване

.

Христо Иванов

https://www.facebook.com/TerminalniKolaji/

“Сред многото думи ние не видяхме визия. Включени са всички възможни клишета. Всички възможни правилни прилагателни и съществителни са насипани щедро като захар около Нова Загора. Липсва обаче конкретна визия за това каква България искаме, какви са структурните проблеми и как ще ги решаваме”. Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи като разочароващ проекта на план за възстановяване, който вицепремиерът Томислав Дончев представи днес. .
“Вместо да получим визия за инвестиции, получаваме един шопинг лист какво можем да си купим. Неща, които може и да са полезни и необходими, но не е ясно дали са най-важните”, смята още той. 

Съпредседателят на “Демократична България” посочи като структурен проблем в страната човешкия капитал. Акцентира, че не става дума за раждаемост, а за подготовка на кадри, за умения, за предприемачество, дигитални умения и среда за развитие. 

“Това изобщо не беше идентифицирано. Дори там където се влагат пари в образование, виждаме че парите отиват основно в покупка на материални активи. Да, STEM наистина е важно, но всичко, което чухме по отношение на STEM е оборудване на кабинети. Само с купуване на техника, няма да можем да придвижим българското школо в 21 век. Учителят, неговото образование и подготовка на едно ново поколение български учители, е основното, което би трябва да е залегнало в този план”, смята Иванов. 

“Притеснението ни е, че всички пари в образователния сектор, всички пари за иновации ще бъдат налети в инфраструктура. Вместо да се инвестира в хората, има усвояване. Има усвояване в стиропор, в дограма, в асфалт - това, от което може да се краде, това, от което могат да се правят схеми с обществени поръчки”, каза още той. “Санирането е необходимо, но не може да е само то. Не може, когато говорим за енергийна ефективност, разговорът за модернизацията и за прехода на въглищните райони в България изобщо да отсъства”, добави Иванов. 

По думите му в проекта липсва нова философия за отпускане на грантовете и проектът не е съобразен с предишни препоръки на ЕК. Определи съставянето на плана като процес, в който “българската администрация мечтае за бъдещето”, вместо да попита бизнеса и образованието за нуждите им. 

“За съжаление това, което виждаме е, че провалите от предишните два програмни периода са пренесени за още един период напред във времето. Най-ясно това личи в електронното управление и в електронното правосъдие”, каза още Христо Иванов. Посочи, че за електронно правосъдие в България се наливат пари още от 2002 г. с предприсъединителните фондове 

“Политическият проблем на целия този процес е, че Томислав и Бойко Борисов, който иначе обича да седи на някои пънчета в гората и да говори простотии, са се наели еднолично да ни спуснат как да живеем”, заяви още Христо Иванов. 

“Демократична България ще превърне в свой кръстоносен поход усилията оттук нататък да не позволим на тези хора да затворят разговора за инвестицията в модернизацията на България в своите тесни манталитетни и корупционни рамки. Ние трябва да изкопчим от тях инициативата за развитието на този план и за разговора за бъдещето на България. Ще имаме готовност, ако не успеем да направим това преди изборите, след изборите в новия парламент да наложим необходимото преразглеждане на тези документи, защото няма да позволим ГЕРБ да сведе поредната възможност за инвестиции в България отново до стиропор, асфалт и дограма”, обеща Христо Иванов.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!