Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Астра Зенека" не носи отговорност за странични ефекти от ваксината си

'Астра Зенека' не носи отговорност за странични ефекти от ваксината си

На 27 август световните агенции съобщиха, че "Астра Зенека" няма да изплаща обезщетения при потенциални съдебни искове и този текст е неразделна част от споразумението между ЕС и производителя. Според това споразумение, при евентуални странични ефекти, цялата финансова отговорност пада върху правителствата на отделните страни. "Гласове" припомня кратката история на маратона на лаборатории и научни колективи към ефективна ваксина срещу Ковид-19.

24 февруари 2020 г. Китайските власти обявиха, че са разработили ваксина, която формира имунитет срещу Covid-19. В този момент жертвите на вируса в Китай са вече 2400. Към 31 октомври 2020 г. починалите света с наличие на коронавирус са 1,19 млн. души по данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, а  броят на заразените е 45,4 милиона.

На 4 май Европейската комисия стартира Фонд за разработката на ваксина и лечение срещу вируса Covid-19. На онлайн донорска конференция са събрани 7,4 млрд. евро, които да послужат за разработки. България участва със 100 хил. евро, а първите три държави по размер на вноската са Германия с 525 млн. евро, Франция с 500 млн. евро и Великобритания с 441,5 млн. евро. Норвегия планира да отпусне 1 млрд. евро, но директно на GAVI – Световния алианс за ваксини и имунизации. САЩ отсъстват от срещата и не предлагат нито цент.

3 юни. В Русия започват експерименти с ваксина върху войници. Руското Министерство на отбраната съобщава, че за участие са одобрени 50 доброволци в униформи, като пет от тях са жени. От ведомството подчертават, че те напълно доброволно са се съгласили, а преди тях също доброволно са се тествали и част от самите разработчици.

4 юни. Фармацевтичният гигант "Астра Зенека" подписа договори със създадения за целта Inclusive Vaccines Alliance (IVA) от Германия, Франция, Италия и Нидерландия, за доставка на 400 млн. броя ваксини срещу Covid-19. Малка, но съществена подробност е, че никъде няма информация кой стои зад алианса, от кого е създаден и какъв е държавният принос на страните участници. Към тази дата ваксината се прилага на 10 хил. доброволци.


На страницата си производителят съобщава, че „договори са подписани с Великобритания, САЩ, Коалиция за епидемична готовност и Световния алианс за ваксини и имунизации за 700 млн. дози, а Серумният институт на Индия е дал лиценз и е заявил доставката на над 1 млрд. дози. Пълният капацитет възлиза на 2 млрд. дози.“
Компанията прави следното уточнение на страницата си: „Ваксината може да не е ефективна, но е насочена към развитие на клиничната програма и производството й на собствен риск.“

11 август. Русия първа в света регистрира ваксина против Ковид-19 „Спутник В“, представена лично от президента Путин, който заяви, че „доколкото ми е известно, тази сутрин за първи път в света е регистрирана ваксина срещу коронавируса. Зная, че тя действа доста ефективно, формира стабилен имунитети и е минала всички необходими проверки.“ Здравният министър Михаил Мурашко съобщава, че „ не са открити сериозни усложнения при доброволците след имунизациите“, каквото и да значи „сериозни“ или „несериозни“ според руския министър. По думите на руските лидери, над 1 млрд. дози са поръчани по света, а производството започва от септември.

27 август. Световните агенции съобщават, че "Астра Зенека" няма да изплаща обезщетения при потенциални съдебни искове и този текст е неразделна част от споразумението между ЕС и производителя. Според това спораземине, при евентуални странични ефекти, цялата финансова отговорност пада върху правителствата на отделните страни. С други думи, политиците трябва да решат дали това, което маркетинг отделът на производителя обещава, наистина е вярно и дали смятат, че ваксината е ефективна. Производителите на медикаменти от ключова обществена важност са освободени от отговорност с нарочен закон в САЩ от 2005 г.

На 8 септември третият етап от клиничните опити са прекратени, след като участник получава нежелана реакция и се разболява. На този етап в изпитанията участват 30 хил. души, но заболяването е достатъчно сериозно, макар и неуточнено, за да бъдат временно прекратени експериментите. Производителят обявява, че спират за малко, за да направят анализи.

На 13 септември Оксфорд и "Астра Зенека" възобновяват изпитанията, като съобщават, че вече им е ясно какво не е било наред.

В същото време от Световната здравна организация (СЗО) обявяват, че 180 потенциални ваксини се тестват в различни части на света, но никоя от тях не е стигнала до последна фаза на изпитание.

15 септември. „Американската ваксина срещу коронавирус може да е готова до няколко седмици“, заяви президентът Доналд Тръмп. Администрацията на САЩ е инвестирала около 12 млрд. долара в проекти, свързани с ваксина. Очаква се успешна ваксина да бъде обявена на 1 ноември – два дни преди изборите за президент.

16 септември. Китайската ваксина срещу Ковид може да е готова за употреба през ноември, съобщава У Гиджън от Център за контрол и профилактика на заболяванията към китайското здравно министерство. В момента в последен, трети стадий на изпитание, са общо четири ваксини.

На 22 септември 156 държави се присъединяват към ръководената от СЗО Организация за глобален достъп до ваксини - КОВАКС, предназначена да гарантира честно разпределение на бъдещите ваксини срещу Covid-19. Целта е до края на 2021 г. да бъдат доставени 2 млрд. дози ваксина, като първо ще ги ползват заетите в здравния сектор, после най-уязвимите групи от населението и ако все пак става дума за глобално покритие на света, без ваксина остават около 5 млрд. души. САЩ категорично отказва да се включи в КОВАКС, защото планира да разработи своя най-ефективна ваксина.

15 октомври. Американската биотехнологична компания „Модерна“ получава писмено потвърждение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че препаратът на компанията, кандидат за успешна ваксина срещу Covid-19, отговаря на условията за подаване на заявление за разрешително за пускате на пазара на ЕС.

19 октомври. Руската ваксина се оказва препарат за животни, които ще бъдат обезглавени, като им се бие, за да не разнасят трупните останки зараза. Това твърди Александър Кудрявцев, шеф на руската биофармацевтична компания и научен сътрудник на Института по биохимична физика.

20 октомври. По 1,78 евро ще струва на всяка страна от ЕС една доза от ваксините срещу коронавируса, договорени с "Астра Зенека", съобщава испанската агенция ЕФЕ. Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро покрива Европейската комисия (ЕК), а останалите 1,78 евро – всяка от страните членки. Една ваксинация ще се извършва с две дози. ЕК вече капарира 336 млн. евро.

На 25 октомври от КОВАКС съобщават, че в света в предклинични изпитания са 154 ваксини, които се тестват върху животни, 20 са в първа фаза и се тестват върху млади и здрави хора, във втора фаза са 12 ваксини и с тях експериментират върху по-широк кръг хора и в трета фаза са десет ваксини, като се проверява имунният отговор директно срещу Covid-19. Нито една ваксина в света не е получила одобрение за масово приложение.

26 октомври. „САЩ са на път да се справят с коронавируса и без ваксина!“, заяви президентът Тръмп на предизборен митинг в щата Ню Хемпшир. После добави, че „ваксината ще бъде доставена бързо и ще ускори победата срещу вируса, защото искаме да се върнем към нормалния живот!“.

На 30 октомври КОВАКС създаде компенсационен фонд за хора в бедните страни, които могат да пострадат от странични ефекти на ваксините срещу коронавируса, съобщава агенция "Ройтерс". Ще бъдат поети разходите на пациенти в 92 държави с ниски доходи, ако се окаже, че при представители от тяхното население се появят нежелани ефекти. Нито една европейска държава не присъства в списъка.


Нуждата от компенсации сама по себе си означава, че всеки пациент трябва по съдебен път да докаже нанесената щета и да мине през цялата процедура на детайлно изследване, което да потвърди, че не някакъв друг вид заболяване е същинският проблем. Темата е добро начало за изгряването на новата Ерин Брокович.

На 30 октомври премиерът Бойко Борисов поиска от ЕС имунитет срещу прокурорски разследвания, свързани с покупката на ваксини срещу Covid-19. Като държава, която единствено ще бъде купувач на ваксини, премиерът на практика повтаря същия ход като на самите производители и търси гаранции, че изборът на конкретна ваксина или ваксини, направен от министъра на здравеопазването, няма да го инкриминира, ако впоследствие се окаже, че ваксините дават твърде много странични ефекти. За още по-голяма сигурност, Борисов предлага решението за вида ваксина да бъде обсъдено и гласувано в парламента. В крайна сметка, досущ като производителите, и еврочиновниците, и националните правителства търсят гаранции, че няма да бъдат обвинени, ако закупят твърде много от дадена ваксина, а тя се окаже нежелана поради скептицизъм на населението, неефективна или дори опасна.

Перспективите:

Нито една медицинска организация, нито един производител на медикаменти в света, не може да предвиди точно кога ще бъде готова ваксина срещу Covid-19, дали тази ваксина ще бъде ефективна, дали ще се наложи да се променя според щама, за който е активна, колко ще струва за населението и най-вече – колко души ще пожелаят да бъдат част от „четвъртия етап“ на нейното тестване.

След като Русия и Китай обявиха, че вече са с готови ваксини и дори ги прилагат, светът е пълен с отчети за брой новозаразени на ден, с нови и нови ограничения, със слухове за природни форми на лечение, с неуточнени перспективи, взаимноизключващи се тези и теории, с фалити, с агресия, протести, колебливи, непоследователни и разнопосочни мерки и никаква яснота.

Повече от всякога човек не може да планира и утрешния си ден. В световната суматоха, производители на ваксини и медикаменти и местни, и международни правителства се освобождават от отговорност със закон, в случай, че нещата още се объркат.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!